Как да се приготвим за Благовещение

На 25 март празнуваме Благовещение /още Благоец или Благовец/.

Благовещение e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат.

YouTube

Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. Според народните поверияслед Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари.

Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети.

Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе.

В този ден се извършват дейности с насърчаващо значение, което приписват на празника. Сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, за да са „благи“, „плашат“ овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли.

На трапезата за този светъл празник трябва задължително да има риба.

На Благовещение, въпреки че е по време на Великденските пости, се разрешава яденето на риба.

На трапезата за Благовещение трябва да има мед, за да е сладък животът през цялата година, и содена питка. Тя се приготвя бързо и без яйца и мляко, тъй като трябва да се спазват християнските пости.

На масата се слага задължително една купичка с мед – в нея се топват парчета от содената питка, за да е сладък животът. Благовещение съвпада със събуждането на природата през пролетта. Препоръчва се на трапезата за Благовещение да има ярки цветове и живи пролетни цветя.

Приготвя се и супа от прясна коприва, а в средата на трапезата се нареждат зеленчуци. 

Позволена е и консумацията на вино.

За приготвянето на содената питка са необходими следните продукти:

3 чаени чаши брашно, 2 чаени чаши топла вода, 1 щипка сол, 1 супена лъжица захар, 2 чаени лъжички сода бикарбонат, 3 супени лъжици сусам.

В голяма купа се смесват брашното, содата, захарта, солта и сусамът. Всичко се разбърква, добавя се водата и всичко се разбърква отново.

Пече се в намазана с мазнина тава около час на 180 градуса. Вместо 3 супени лъжици сусам могат да се използват 2 супени лъжици сусам и 1 лъжица мак.

Вкусното рибно ястие е задължително за трапезата на Благовещение. Подходяща е сьомгата със сос от лайм.

Необходими продукти: 600 грама филе от сьомга, 2 щипки джинджифил, 2 лайма, 6 клонки магданоз, 2 супени лъжици кафява захар, 2 супени лъжици соев сос, 2 супени лъжици зехтин, 1 връзка зелен лук, 50 грама масло, щипка сол.

Рибата се измива и се попива с кърпа. Нарязва се на едри парчета. Всяко парче се слага върху парче алуминиево фолио. Краищата на фолиото се загъват леко нагоре и парчетата се подреждат в голяма тава.

Кората на двата лайма се настъргва, а сокът им се изцежда. Сокът и кората се смесват с джинджифила, нарязания на ситно магданоз, соеви сос, зехтина и кафявата захар. Добавят се сол и черен пипер на вкус.

Фурната се загрява на 200 градуса. Със соса се заливат парчетата филе от сьомга, оставят се за 15 минути и се пекат по 20 минути на фурна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе