Как да се справим с петната само с подръчни средства?

Седнали сте на дъвка и не може да я отлепите от джинсите си? Не ви трябва химическо чистене. Сложете дрехата в найлонов плик и я пъхнете във фризера. След час на студено дъвката се отлепя без проблем.

Но да караме поред. Има елементарни рецепти за почистване на лекета в домашни условия. Събираме ги в лексикон на петната, за да не харчите време и пари за дреболии. Например, вместо да се тюхкате, ако ви полеят или сами се накапете, отваряте лексикона и разбирате, че петното трябва веднага да се напръска с лак за коса. Той го фиксира и пречи да проникне в тъканта. След това дрехата се изпира. Другият спешен вариант е да натопите лекето в разтворена сол и после да изплакнете със студена вода. Това упражнение може да се повтори няколко пъти, преди да пуснете дрехата в пералнята. Ако петното е върху коприна, след като изсъхне, го поръсете с бебешка пудра за няколко часа и после я издухайте с кухненската прахосмукачка, споделя Mila.bg.

YouTube

Бирено петно. Почиства се с влажна кърпичка или с топла вода, след което се пъха в пералнята. Помага и натриване с мека четка, натопена в разтвор от глицерин, чист спирт, дестилирана вода и амоняк. След това изцапаното се изпира с топъл сапунен разтвор и се изплаква с вода.

Блажна боя. Отстранява се с терпентин, бензин, газ. Ако петната са втвърдени, коричката внимателно се отстранява с нож, без да се поврежда тъканта, а след това няколко пъти се натрива с разтворител за блажна боя. Накрая дрехата се изпира в пералнята.

Восък или парафин. Поставете от двете страни на плата попивателна хартия или хартия от кухненска ролка, след това го изгладете с ютия. Може да разтворите восъка и с топъл сешоар, а след това да го изтеглите с попивателна хартия.

Грим се маха, като изтъркате засъхналото петно с навлажнен глицеринов сапун и след това изперете. Или изчистете петното с мек бял хляб или сухар.

Горчица. Петно върху ризата се отстранява с лимонов сок.

Дъвка се отлепя, като дрехата се пъхне в пластмасов плик, а той – във фризера за час.

Зеленчуци. Следите им се отстраняват с амонячна вода, разтърква се и се полива с вряща вода.

Йод се премахва, като петната се намокрят и се натъркат със суров картоф. От скорбялата те се оцветяват в тъмнолилаво и водата ги изпира. Тази процедура може да се повтори.

Кръвта съдържа белтък, затова петната в никакъв случай не бива да се третират с гореща вода. Върху коприна се измиват със студена вода и глицеринов сапун. Върху дамаска се търка със смес от картофено нишесте и вода. Прави се няколко пъти, после се изпира с разтвор от вода и солПетната могат да се полеят и с водороден пероксид. Прясна кръв се измива с хладка вода (30 градуса), а старите петна – с ензимен препарат.

Кафени петна. Намажете с глицерин, изтъркайте внимателно и изперете с гореща вода. Или най-напред изплакнете мястото със студена вода, а остатъците от петното почистете с разреден амонячен разтвор и солена вода. Петно от кафе или чай върху мокета или килима натъркайте с равни части бяло вино и спирт.

Котешка урина се почиства с препарат за прозорци.

Кока-кола се маха, като се разтърка петното с влажна кърпа. След това изперете.

Какао. Посипва се с готварска сол, после се пере при 50-60 градуса.

Катранът се отстранява с накисване в глицерин. След изпиране обработваме допълнително с амонячен разтвор. Или втъркваме малко краве масло върху петното и после перем. При светли платове вместо глицерин се използва белтък.

Къната за коса оставя петна, които трудно се чистят, обикновено с натриев хидросулфат и амоняк. Често се постига страничен ефект, когато петната са върху вълна, естествена коприна и изкуствени тъкани. Бели памучни и ленени тъкани се избелват с белина и вода в равни количества, а след това се накисват във вода и оцет и се изплакват със студена вода.

Лак за нокти се маха от дреха с терпентин, спирт или ацетон. Упорити петна се натъркват леко със спирт и ацетон. Деликатни тъкани се третират само със спирт.

Лепило също се чисти с лакочистител или ацетон, след което следва обичайното пране

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе