Узаконяване на продажбата на домашния алкохол?

Узаконяване на продажбата на домашния алкохол.

Това искат от Националното сдружение „Българската домашна ракия“. Според тях за последните 2 години между 10 и 15 % е спадът в производството на традиционната напитка, а от Агенция „Митници“ отчитат 936 000 лв. платен акциз за домашна ракия през миналата година.

YouTube

В един от митническите складове, в които се съхранява незаконният алкохол, само за миналата година иззетият алкохол е 148 000 литра, от тях голяма част е домашна ракия, съобщава NOVA.

7 200 литра задържан спирт в консерви, опаковани като кокосово мляко. 910 л. нелегален етилов алкохол, открит в гараж в Несебър. Това са едни от случаите, в които митничарите се натъкват на нарушения на законодателството. След митническия склад, алкохолът се продава на търг.

„Те могат да бъдат закупени единствено от лица, които са регистрирани по закона за акцизите и данъчните складове и условието е те да бъдат преработени. За миналата година имаме около 10 тръжни процедури през които сме реализирали около 381 000 литра”, коментира Тамара Влайкова от Агенция „Митници”.

Докато Агенция „Митници“ брои литрите безакцизен алкохол, от сдружението „Българската домашна ракия“ предлагат малки производители (собственици на лозя и овошки), които варят спиртни напитки за лична употреба – да могат и да ги продават легално.

„Малкият производител да бъде регистриран навсякъде, само че да има право продукцията да си я продава, след като плати пълния размер на акциза”, предлага Андон Андонов – производител от Национално сдружение „Българската домашна ракия”.

Пълният размер на акциза за всеки литър над 30-ия е 4, 40 лв. на литър. Към момента законът казва, че всяко семейство има право на 30 литра ракия за годината, като заплаща по 2, 20 лв. на литър, което е 50 % от нормалната акцизна ставка.

Според Евгени с предложенията щяло да се стимулира и отглеждането на овощни градини и лозя у нас. „Трябва ли тези 30 литра да се увеличат на повече, задължително трябва да се увеличат, защото – един мъж пие 100 грама и жена му го подпива с 30 грама и ако му дойдат и гости 5 литра на месец, в годината са 60 литра, веднага ще кажат – „алкохолици”. Аз никога тук не съм виждал алкохолик да вари домашна ракия”, коментира Евгени – собственик на казан.

„Засега законодателят предвижда, че това са обекти, които извършват услуга. Услугата представлява изваряване на домашната ракия, тя изварява продуктите, които са лична собственост и са за лична консумация”, казва още Тамара Влайкова.

Регистрираните казани за варене на ракия у нас са около 1 500.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе