Автомобилен видеорекордер

Дашкам или така нареченият автомобилен цифров видеорегистратор е устройство, което се използва за записване на ситуацията около автомобила с цел предоставяне на видео доказателства в случай на пътно произшествие или извършени незаконни действия. Устройствата се характеризират с компактни размери, широк зрителен ъгъл и непрекъснат запис. Тези устройства се захранват от електрическата мрежа на автомобила  или чрез гнездото на запалката или са директно свързани към нея, използват вътрешна памет или MicroSD карти за съхранение на видео файловете. Повечето дашкам устройства разполагат с вградена батерия, която дава възможност за продължаване на записа при прекъсване на захранването, както и с екран и микрофон. Обикновено видеорегистраторите се поставят на предното стъкло в горната му централна част. Тази позиция дава възможност за записване с възможно най-широк зрителен ъгъл. Също така има дашкам устройства, които се монтират в огледалото за обратно виждане в купето на автомобила. Това са най-дискретните камери.

Най-важните параметри на дашкам устройствата са:
Размер и резолюция на видео сензора. Тези характеристики влияят на качеството на видеото. Обикновено от производителят се посочват само типа на сензора и максимална разделителна способност на видеото: 4K, 1080, 720.
Презаписване. Тази функционалност е необходима, когато паметта е запълнена, като тогава дашкам устройството изтрива по-старите файлове и продължава да записва нова информация.
Зрителен ъгъл. Колкото този параметър е по-голям, толкова повече информация ще бъде записана от видеорегистратора. Той може например да е 90°  или 130°.

YouTube

Наличие на допълнителни камери. Така например дашкам устройството може да разполага с втора камера, която може да се монтира вътре в купето и да записва ситуацията в пътническия салон, или да бъде монтирана на задното стъкло и да следи ситуацията зад колата.

Допълнителни функции, като запис на GPS данни, сензори за скорост и акселерометри. Записването на GPS данни дава възможност да добавите позицията на автомобила си върху картата. Така имате възможността да докажете местонахождението си. G-сензорът дава възможност за започване на запис след удар, например ако някой удари автомобила Ви на паркинг. По-големият брой функции се отразява на цената на дашкам устройството.

В някои страни може да има законови рестрикции за употребата на дашкам устройства, заради нарушаване на правата за поверителност. Полицейските служби също използват дашкам устройства в техните превозни средства.

Можете да преглеждате и купувате видеорекордери на този сайт www.AvtochastiOnline24.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе