Празник на буквите в Детския отдел на Библиотеката

Началните педагози  от ОУ „Н.Й.Вапцаров” – Пламена Бонева и Искра Николаева, и възпитателят Ивалина Петрова избраха за своите възпитаници Детския отдел на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” за инициирането на   празника на буквите: „Сбогом букварче, вече сме грамотни!”.  Учениците от І а и І б класове показаха колко са грамотни и че вече четат и се забавляват. Музикално-развлекателната програма с елементи на драматизации от любими приказки създадоха настроение на децата, които усмихнаха деня.

Първокласниците се срещнаха със съвременен автор на приказки. През 2018 г. Димитър Петров от Разградската библиотека за своята приказка „Царският зет с трите имена“ печели втора награда в Първи национален конкурс за вълшебна приказка, обявен от Община Стара Загора и НЧ „Родина“. Ще припомним, че в надпреварата участваха над 116 участници от страната и чужбина. Темата на конкурса бе: „Гора вълшебница и нейните сестри – Музика и Поезия“. Наградените приказки бяха издадени в Сборник с приказки със съдействието на НЧ „Родина 1860“ в Стара Загора.

YouTube

По време на награждаването, представител на Община Стара Загора увери Димитър Петров, че неговата приказка ще бъде драматизирана и поставена на сцената на Държавен куклен театър „Стара Загора”. Конкурсът бе отчетен през май 2018 г. в къща-музей „Гео Милев“.

Димитър Петров бе подготвил авторски гатанки, които приятно провокираха малките палавници. По забавен начин Петров им показа как се пише приказка, в която участваха и самите деца в ролята на приказни герои.

Грамотните Вапцаровци получиха книжки и лакомства за преодоляното стъпало в училище, както и своите първи читателски карти за Детския отдел на Регионалната библиотека.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе