Със смяната на часа в неделя, настъпва и промяна в нощната тарифа на Енерго-Про

снимка: Papalin4o Photography

От тази неделя, 31 март, преместваме стрелките на часовниците с един час напред, което автоматично измества часовете за отчитане на нощната тарифа на електромерите – от 22:00 ч. до 6:00 ч. през зимата те се променят на 23:00 ч. до 7:00 ч. Цената на нощната енергия е почти наполовина спрямо дневната и е препоръчително използването й с цел намаляване на сметките за електроенергия. Съвременните електроуреди в дома предлагат възможност за отложен старт, което позволява работата им през нощта.

ЕНЕРГО-ПРО регулярно информира своите клиенти с ефективни начини за оптимизиране на енергийния разход в домакинствата. Компанията припомня някои от тях, които формират енергийно ефективни навици у потребителите и в дългосрочен план дават съществено отражение върху сметките за ток:

YouTube

  • Поставяйте хладилника на добре защитено от директно слънчево греене място и далеч от излъчващи топлина уреди, за да не се повишава разходът му на електроенергия.
  • В хладилника не поставяйте топла храна, а изчаквайте охлаждането й до стайна температура. Същото се отнася и за фризера.
  • Поддържайте доказано оптимална температура от около +5 градуса за хладилната и -18 за фризерната част. По-ниски температури за съхранение на храната не са необходими и генерират излишен разход на електроенергия.
  • При готвене използвайте котлон с диаметър, съразмерен с големината на съда.
  • Използвайте удълженото отдаване на топлина от котлона няколко минути след изключването му.
  • Гответе в съдове с капак, който съхранява топлината и предотвратява излишното й отдаване.
  • Изключвайте фурната десетина минути преди готовността на ястието и не я отваряйте без нужда.
  • Стремете се да използвате пералнята и съдомиялната напълно заредени. При намалено замърсяване използвайте екологични програми.
  • Нагласете сушилнята за работа при по-ниски температури, това щади и тъканите.
  • Включвайте бойлера и други подходящи за това електроуреди (пералня, съдомиялна, сушилня) на нощен режим на работа, за да използвате тарифата с по-ниски цени.

С края на зимата все по-рядко включваме отоплителни уреди в домовете си, което логично води до намаляване на сметките за електроенергия. Целогодишен ефект върху консумацията на ток от енергийно ефективна гледна точка оказва рационалното използване на всеки електроуред. ЕНЕРГО-ПРО насърчава разумното потребление на електроенергия от клиентите през цялата година и за целта провежда редовна информационна кампания, насочена към клиентите, която създава трайни нагласи за пестене в енергийната сфера.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе