В Италия разрешиха стрелбата по крадци

Италианският парламент прие нов закон за правото на самозащита на жертвите на кражби, подкрепян от твърдолинейния министър на вътрешните работи Матео Салвини, но определян от критиците му като опит за внасяне в Италия на американската „оръжейна култура“, предаде ДПА, цитиран от БТА.

Сенатът одобри окончателно нормативния акт, наречен Закон за легитимната самоотбрана с 201 срещу 38 гласа и шестима въздържали се.

YouTube

„От днес престъпниците трябва да знаят, че да си крадец в Италия, ще бъде по-трудно“, каза Салвини пред репортери след гласуването. Докато говореше, той държеше тениска с надпис на нея „Самоотбраната винаги е законна“.

Законът постановява, че самоотбраната срещу някого, който е влязъл с взлом в дома или магазина на даден човек и който физически го заплашва, „винаги е законна“. Той също така увеличава наказанията за незаконно проникване в чужд имот, за кражба с взлом и грабеж.

Законът не позволява да се стреля по крадци, които бягат или са били обезвредени, нито спестява на някого разследването или евентуалното съдене, ако при престрелка се е стигнало до раняване или смърт.

Според председателя на асоциацията на италианските съдии Франческо Миниши реформата, заложена в закона, „изпраща грешен сигнал“, защото има риск тя да накара хората да си мислят, че са свободни да стрелят по предполагаеми престъпници.

Джорджо Берета, активист срещу оръжейното лоби, заяви, че в Италия няма престъпна вълна, която да оправдава законодателните промени. Миналата година е имало едва 16 убийства, свързани с влизания с взлом и грабежи – най-ниският брой за последните 30 години, отбелязва той.

В статия за сайта „Осерваторио дирито“ Берета заявява, че новият закон има за цел да удовлетвори оръжейната индустрия и „тази част от електората, която шумно призовава за по-свободен режим за огнестрелните оръжия и преди всичко за по-малко ограничения върху употребата им“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе