Храните, облекчаващи пролетните алергии

„Сезонната алергия е генетично заболяване на имунната система. Преди да помислите за лекарства, е особено важно да посрещнете сезона на алергиите със здравословна диета.”

Това казва Майк Трингейл, вицепрезидент на американската Фондация за борба с астмата и алергиите, цитиран от сп. Time и Обекти;

YouTube

Здравословната диета трябва да е богата на антиоксиданти и Омега-3 мастни киселини. „Алергиите причиняват възпаление на тъканите, свързващи гърлото и носа. Храните, които намаляват възпалението, ще доведат до облекчение”, съветва Трингейл.

Ядките – особено орехите – са добър избор заради виското съдържание на магнезий и витамин Е. Магнезият облекчава пристъпите на астма, като разтваря бронхите и отпуска дихателните мускули, а витамин Е повишава имунитета и защитава организма от свободните радикали, причиняващи възпаления и увреждане на тъканите.

Ябълките. Изследвания показват, че хората, които редовно консумират ябълки, са подложени на по-малък риск от алергии и астма. Ябълките са богати на кварцитин – флавоноид с противовъзпалителни свойства. Количеството му е най-голямо в кората им. В нея е високо и съдържанието на полифеноли – още един тип антиоксиданти.

Д-р Джеймс Бърнс от Школата по обществено здраве към Харвардския университет изследва връзката между храненето и дихателните проблеми и заключава, че „при по-висок прием на антиоксидантни и противовъзпалителни микронутриенти по-рядко се наблюдават кашлица, дихателни инфекции, а симптомите на астма не са така тежки.”

Рибата. Мастните киселини Омега-3, съдържащи се в морските храни, имат естествено противовъзпалително действие и повишават имунната защита, а алергиите се появяват именно когато имаме понижен имунитет. Д-р Уилям Сиърс, автор на книгата „Ефектът Омега-3” твърди, че за сезонните алергии най-доброто лекарство, което би могъл да предпише, е по 150 грама сьомга два пъти в седмицата. Редовната консумация на риба помага и срещу кожните алергии, които също се обострят в пролетния сезон.

Червеното грозде. Кожата му е богата на антиоксиданти и ресвератрол – съставка с противовъзпалително действие. Лозовите листа също имат свойството да облекчават възпаленията.

Доматите. Те съдържат голямо количество витамин С, повишават имунитета и облекчават отоците. Съдържат антиоксиданта ликопен. Изследване на учени от Университета на Тел Авив показва, че трийсет милиграма от него на ден повишава с 45% защитата на организма срещу астматични пристъпи. Патладжаните, краставиците и грахът също са сред препоръчваните зеленчуци.

Други храни, богати на антиоксиданти, са горските плодове, бобовите растения и картофите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе