България е на последно място по заплати в ЕС

Румънците и българите получават най-ниско заплащане в ЕС въпреки усиленото увеличаване на заплати, пишат днес букурещките издания „Адевърул“ и „Ромъния либера“, цитирани от БТА.

Увеличението на заплати, обявено с фанфари от румънското правителство от 1 януари 2018 г., не е намалило разликата в заплащането между румънците и работещите в другите членки на ЕС, като гражданите на Румъния получават близо четири пъти по-малко от средното за ЕС равнище, отбелязва в. „Адевърул“. По данни на Евростат през 2018 г. разходите за работна ръка варират от 5,4 до 43,5 евро на час в страните членки на ЕС , като най-ниските са в България и Румъния, а най-високите са в Дания, Люксембург и Белгия.

YouTube

Най-ниското заплащане на час е в България (5,4 евро), в Румъния (6,9 евро), Литва (9,0 евро), Унгария (9,2 евро) и Латвия (9,3 евро). Най-високо е заплащането в Дания (43,5 евро на час), Люксембург (40,6 евро), Белгия (39,7 евро), Швеция (36,6 евро), Холандия (35,9 евро) и Франция (35,8 евро), пишат румънските вестници, като цитират данните на Евростат.

През 2018 г. средните разходи за работна ръка на час в цялата икономика (с изключение на земеделието и публичната администрация) са изчислени на 27,4 евро в ЕС и 30,6 евро в еврозоната.

Европейската статистическа служба припомня, че през 2018 г. най-голямо увеличение на заплатите е имало в Румъния. Разходите за работна сила на час са нараснали най-много в Румъния и най-малко в Малта. В еврозоната най-голямо увеличение е регистрирано в Латвия (плюс 12,9 процента), Литва (плюс 10,4 на сто), Естония, Гърция и Словакия (плюс 6,8 процента). Най-малко е нараснало заплащането в Малта – с 0,4 на сто, във Финландия – с 1,2 процента, Испания – 1,3 процента и Португалия – 1,4 на сто, пишат изданията в Букурещ.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе