Кога ставаме мързеливи?

Много от нас мислено се връщат към детството си с приятни спомени за тичане из парка, игра на криеница и всякакви изморителни игри по цял ден навън.

Ново проучване обаче показва, че нивата на активност започват да намаляват едва на седемгодишна възраст. Децата стават лениви, когато започнат да ходя на училище, независимо колко активни са били до тогава, пише „Дейли Мейл” (Daily Mail).

YouTube

Тийнейджърските ни години пък са периодът, в който е най-вероятно да се откажем от спорт, на който преди това сме се наслаждавали.

Учени от Финландия сега призовават да има повече спортни клубове, които да „насърчават активен начин на живот за всички деца”.

Ириня Лоунасало, докторант от факултета по спорт и здравни науки във финландски университет, която ръководи проучването е на мнение, че възрастните трябва да се намесят и то още в началото на живота на децата.

„Подкрепата на училищата и спортните клубове е от решаващо значение за насърчаване на активен начин на живот сред децата. Родителите също могат да имат ефект върху начина на живот на децата и затова ще се нуждаят от подкрепа за намиране на начини да мотивират децата си да бъда по-активни”, обяснява тя.

„Изграждането на обществено достъпни спортни съоръжения и безопасно колоездене и пътеки за разходки биха могли да помогнат за увеличаване на възможностите за активна дейност, независимо от възрастта, националността, пола или образователното ниво“, категорична е Лоунасало.

По темата

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе