Кои са европейските столици с най-лош трафик

Много европейски столици шофирането е най-натоварените часове през седмицата е истински кошмар.

Въпреки многото мерки, които правителствата на повечето държави предприемат за намаляване на трафика, жителите на големите градове губят голяма част от времето си заради натоварения трафик.

YouTube

От 2017 година София е включена в индекса за градовете

с най-големи задръствания в света, публикуван на сайта на производителя на навигационни системи „ТомТом“ (TomTom).

Българската столица е в „златната среда“ сред общо 189 оценени населени места ( с население над 800 хил. души) от 48 държави.

София е на 83-то място в света и на 24-то място в Европа (от 43 града).

Според изчисленията на авторите на индекса пътуването в пиков час сутрин в София отнема с 58% повече време, отколкото във време с нормален трафик, а вечерните задръствания отнемат с 66% повече.

Сред европейските градове най-неблагоприятно се представят Букурещ – с 90% и 98% забавяне съответно, което го поставя на пета позиция в световната класация.

Румънската столица е следвана от двата най-големи града в Русия – Москва и Санкт Петербург.

Сред европейските столици София е на 11-о място по този показател, като преди нея е Осло, а след нея е Берлин. 

Европейските столици с най-малко задръстванията са Копенхаген, Амстердам и Будапеща, където закъсненията в часовете пик са под 50%. 

Индексът се публикува за осма поредна година, като целта е да ориентира шофьорите, местните власти и производителите за нивата на задръстванията в урбанизираните територии за вземане на нужните решения.

От класацията се вижда, че в почти всички европейски градове, изследвани и през миналата година, положението се влошава.

Подобрение с по 1% на времето за пътуване отчитат единствено Варшава (11-то място), Стокхолм (28-мо място), Бирмингам (31-во място) и Лийдс (32-ро място).

Ето и 10-те европейски столици с най-тежък трафик (в скоби е мястото в световната класация).

1. Букурещ (5)
2. Москва (13)
3. Лондон (25)
4. Рим (27)
5. Париж (35)
6. Брюксел (37)
7. Атина (41)
8. Варшава (42)
9. Виена (67)
10. Осло (81)

Съвсем малко не достига на София да влезе в челната десетка на тази негативна класация. Нашият град е на 11-о място сред европейските столици с най-лош трафик.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе