Ученици от Икономиката взеха участие на международния панаир „Млад предприемач“

Две от фирмите, които започнаха дейност в ПГИ „Робер Шуман“ през настоящата учебна година, благодарение на целенасочената работа на учителите-ментори, попаднаха в списъка на одобрените 100 и участваха в ТФ ФЕСТ 2019 – ХХІІ Международен панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“.

УТФ „TASTY THINKS“ ООД регистрираха учениците от ХІ клас, спец. „Митническа и данъчна администрация“. Те избраха за предмет на своята дейност производство и търговия с хляб, хлебни и сладкарски изделия. В продуктовия каталог включиха нетрадиционни видове хляб с бира, с билки, със сирена, питки, сандвичи, торти, пайове, мъфини, френски макарони. Богато аранжирания щанд спираше погледите както на посетителите, така и на жури и проверяващи. Интерес предизвикваше изложения на щанда хляб и макетите на сандвичи и сладкарски изделия, изработени от учениците. Фирмата бе номинирана в конкурса за най-добър каталог и получиха специална похвала от журито. Щандът не бе подминат и от контролните органи – учебната НАП, които първо направиха своите покупки, получиха надлежно попълнената касова бележка и след това се представиха на обслужващия ги служител.

YouTube

УТФ „AQUA TUR“ ООД е регистрирана от ХІ клас, спец. „Икономика и мениджмънт“. Фирмата представи своя аква хотел и възможностите за избор на различни спа процедури и анимации. Предмет на най-много сделки се оказа вип-мезонетът в хотела, чиито таван е 3D и е част от аквариума. Учениците от фирмата участваха в конкурса за годишните награди за отговорен бизнес. Те бяха класирани сред 10-те презентации, които се представяха по време на ТФ ФЕСТ и се оценяваха от жури. Представяната тема е особено актуална за нашето време „Да развием своя живот, свят и личност без наркотици“.

По време на двата работни дни Учебно тренировъчните фирми извършваха всички дейности, присъщи на едно предприятие.  Учениците тренираха умения за прилагане на практика на получените теоретични знания. Те сключваха сделките, вземаха управленските решения, попълваха документи, извършваха разплащания, съобразени с изискванията на нормативната база, но без участието на реални стоки и пари. Това допринася за стимулиране на предприемаческото мислене, осмислянето на икономическите връзки и взаимодействия между фирмите и институциите, уменията за работа в екип, повишава езиковата компетентност и прилагането знанията получени от други икономически дисциплини. В УТФ учениците се учат на икономика като я “усещат”, което внася динамика в ученето. Професионалната подготовка в работа в учебно предприятие прави учениците конкурентноспособни на пазара на труда.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе