България отбелязва Международния ден на футбола и приятелството

В България Международният ден на футбола и приятелството бе отбелязан с официално представяне на младите посланици на проекта, избрани след провеждане на процес на подбор въз основа на установените международни критерии на Футбол за приятелство, проведен съвместно с ПФК Лудогорец. 12-годишните надежди на клуба – Симеон Шишков (защитник), Райан Иванов (полузащитник) и Теодор Обретенов (вратар), както и Анна Шишкова (млад журналист) бяха официално представени като представители на България в настоящия сезон на „Футбол за приятелство“. Учениците ще се нагърбят с нелеката задача да популяризират ценностите на „Футбол за приятелство“ в страната чрез серия от активности, насочени към младото поколение. През юни те ще се срещнат с децата от всички участващи страни в Мадрид, където ще обсъдят начини за популяризиране на ключовите ценности на програмата по целия свят.

YouTube

Вчера младите посланици се срещнаха с Ангел Петричев, изпълнителен директор на ПФК Лудогорец, треньори от школата и футболисти от клуба, за да представят принципите, ценностите и програмата на тазгодишния проект. Младежите размениха ценни съвети с именитите спортисти и церемониално им връчиха ключовия символ на проекта – гривната на футбола и приятелството. Синият конец символизира спокойното небе над главите ни, а зеленият – футболно игрище, което да е достъпно за всички. „Приветствам тази инициатива, с която децата от цял свят ще изпитат и възприемат истинския смисъл на приятелството, честната игра и уважението. Беше истинско удоволствие за мен да посрещна Симеон, Райан, Теодор и Анна и им пожелавам един незабравим престой по време на финалите на „Футбол за приятелство“ в Мадрид!“, сподели Ангел Петричев, изпълнителен директор на ПФК Лудогорец, пред младия журналист Анна Шишкова.

Младите посланици посетиха и едно от най-големите училища в региона на Разград „Васил Левски“, където се срещнаха със свои връстници и им разказаха за ценностите на социалната програма. „Аз вярвам, че футболът е приятелство. Нямам търпения да присъствам на финалите в Мадрид и да срещна нови приятели, с които да споделям емоцията от най-великата игра“, сподели в първото си интервю полузащитникът Райан Иванов.

25 Април е Международният ден на футбола и приятелството. Тази година той бе отбелязан в училища и спортни академии в повече от 50 страни в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Дейностите включваха срещи, обучения и приятелски мачове с участието на Младите посланици и треньори от Международната детска социална програма „Футбол за приятелство“ на Газпром, както и известни футболисти и официални лица. Повече от 40 000 участници са взели участие в над 200 събития, които са част от Международния ден на футбола и приятелството. Международният ден на футбола и приятелството е създаден през 2014 г. като част от Международната детска социална програма на Газпром „Футбол за приятелство“, в която участват млади участници от цял свят. Традиционно в този ден участниците провеждат приятелски мачове, работни срещи, срещи с футболни звезди; деца-участници обменят Гривни на приятелство с известни представители на спортни и социални организации. Финалните събития от 7-ми сезон на Футбол за приятелство ще се проведат в Мадрид от 28 май до 2 юни 2019 година.

Повече за „Футбол за приятелство“:

От 2013 г. „Газпром“ организира Международната детска социална програма „Футбол за приятелство“. Основните ценности, насърчавани от участниците в програмата, са приятелство, равенство, справедливост, здраве, мир, преданост, победа, традиция и чест. Футбол за приятелство се подкрепя от ФИФА, УЕФА, Международния олимпийски комитет, футболни федерации от различни страни, международни благотворителни фондове за деца и водещи световни футболни клубове. През предходните шест сезона програмата събра повече от 5,5 хиляди участници и над 4,5 милиона последователи, включително известни спортисти, художници и политици.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе