Христос Воскресе!

Православният свят отбелязва Възкресение Христово. На Великден празнуваме победата на духовното над смъртта и тленността.

Според Светото писание Христос възкръсва на третия ден след като е разпнат на кръст и погребан. Празната му гробница е открита от жените мироносци, посетили гроба, а Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

YouTube

Вечерта преди полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение, а при обявяване на Възкресението свещеникът изнася свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи от Благодатния огън, които отнасят у дома. Божественият пламък пристигна по-рано днес от Ерусалим.

Православната традиция повелява преди Възкресение Христово да се пости. Великият пост започва 7 седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Иисус Христос на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на Кръста.

По традиция с настъпването на Великден хората се чукат с боядисани яйца.

В неделната сутрин богомолците могат да присъстват на пасхална вечерян, която се нарича още Второ Възкресения. На него евангелският текст за Христовото възкресение се чете на различни езици, напомняйки, че Благата вест е била отнесена от апостолите до всички народи в целия свят.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе