Запорираха бизнеса на Мегз

Всички фирми, в които имат участие Миглена Каканашева – Мегз и приятелят й Румен Рончев, са под запор, съобщава в. „Марица“.

Рончев е обвинен в застрахователна измама, а сега претенции към него имат банки, частни кредитори и НАП, показа проверката на вестника.

YouTube

В опитите да спаси приятеля си, тя е предприела сложна комбинация от прехвърляния на дялове и пререгистрации. В края на миналата година Каканашева е създала поредната си фирма – „Доверие МК“ ЕООД. Новото дружество моментално е придобило „Мегз 1“ ООД, която е фактически собственик на всички останали 45 фирми с подобно име.

През „Доверие МК“ Миглена е съдружник и в двете транспортни компании на Рончев. Новото дружество обаче мигновено е влязло в полезрението на кредиторите и така на 26 февруари от НАП налагат запор и на „Доверие МК“ ЕООД.

„Ню Транс Груп“ и „Розова Долина Екс“ на Рончев и Мегз също са с блокирани сметки и имущество. Първият запор е наложен от Про Кредит Банк в края на февруари, а от 18 април има такъв и в полза на УниКредит лизинг.

Юридическите хватки имат дълга история. Фирмите на Каканашева под името „Мегз“ вече са близо 50, показва справка в Търговския регистър. Всяка от тях бива регистрирана със символичен уставен капитал буквално дни след като предишната е достигнала 49 999 лева оборот. По този начин фирмата не попада под ЗДДС и не подлежи на задължителна регистрация по смисъла на закона. Дизайнерката дължи през почти всяко свое дружество пари на държавата за данъци, осигуровки и други налози. Освен това срещу нейните компании има заведени и спечелени десетки дела за различни суми от фирми в цялата страна за забавени или неизплатени фактури.

Фирмите на Каканашева са осъждани няколко пъти и от нейни служители за неплатени заплати в периода 2015-2017 година. Редица контролни органи пък, сред които и КЗК, са глобявали дизайнерката за нелоялни търговски практики и за умишлено въвеждане в заблуда с фалшива информация за произход и състав на продуктите, продавани от онлайн магазинa на Каканашева.

Първата фирма с името „Мегз“ е регистрирана през 2013 година от майката на Каканашева. Дружеството натрупва над 130 000 лева задължения към НАП. В периода 2015-2017 г. всички шивачки и служители от фабриката в Раковски работят към това дружество. През юни 2017 г. то е продадено на Стефан Славейски, който е известен чистач на дългове. „Бушонът“ е придобил още над 100 фирми с десетки милиони задължения към държавата ни след вписването фирмата вече се казва „Новокер София“ и сменя адреса си от Раковски в столицата.

Според експерти в данъчното законодателство Каканашева създава огромно количество фирми, които постоянно прехвърлят активи помежду си и така умишлено забавя работата на институциите при евентуални проверки и сигнали срещу нея. В информационните масиви има редица копия от покани, изпратени от НАП – Пловдив до дизайнерката за образуване на ревизии или искания за представяне на документи, на които данъчните не са получили отговори.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе