Признаци, че прекаляваме с приема на вода

Шест, осем или десет чашивода трябва да пием дневно.

Лекарите все още не могат да кажат с точност колко трябва да консумираме.

YouTube

Всеки от тях обаче се съгласява с едно – липсата на вода е толкова опасна, колкото и излишъкът й, пише Блиц. Проверете дали трябва да намалите количеството вода, което консумирате в следващите редове.

За да разберете дали пиете прекалено много от тази течност, просто трябва да видите дали имате някой от следните 6 симптома.

През нощта ходите до тоалетната

Повечето хора ходят по малка нужда между 6 и 8 пъти дневно. Ако урината е бледо жулта към прозрачна, най-вероятно пиете прекалено много вода. Ако уринирате повече от 10 пъти дневно или се будите през нощта, за да отидете до тоалетна, но определено прекалявате с безцветната течност. Опитайте се да пиете вода най-малко 2 часа преди да заспите, за да не претоварвате бъбреците.

Гади ви се и дори повръщате

Странно, но симптомите за прекалена консумация на вода са подобни на тези при дехидратация. Това се дължи на факта, че бъбреците и при двата случая работят в условия на повишен стрес. Когато пием твърде много вода, бъбреците просто не могат да се справят с отстраняването на излишната течност от организма и тя започва да се натрупва в тялото. На свой ред това може да доведе до диария, гадене или дори повръщане.

Имате главоболие

Усещате, че главата ви пулсира? Е, това е един от симптомите при прекомерна консумация на вода. Поради прекомерното съдържание на вода в организма, съдържанието на сол пада, а това води до „подуване” на клетките. Едно от последствията е главоболието, но затрудненото дишане.

Подуване

Задържането на течности в организма може да доведе до подуване и дори до промяна в цвета на кожата на ръцете, краката и устните. Ако забележите нещо такова, то незабавно намалете приема си на вода.

Чувствате слабост или имате мускулни спазми

Ако консумирате повече вода, отколкото се нуждаете, нивото на електролитите намалява драстично, а това води до мускулни спазми и крампи. Много е важно да балансирате нивото на течности, които приемате и да не прекалявате.

Умора

Ако пиете прекалено много вода, бъбреците ви започват да работят в свръхрежим. Това води до освобождаване на стрес, а това на свой ред до „махмурлук”. Той води до повишена умора. Ако забележите нещо такова, то по-добре намалете количеството течности, които приемате.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе