Бурен вятър в Хърватия отнесе кола в морето

Буря връхлетя тази нощ цялата територия на Хърватия.

Силен вятър изкорени дървета, събори светофари и възпрепятства движението в цяла Хърватия, ранявайки двама души и заставяйки властите да препоръчат на гражданите да си останат вкъщи, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

YouTube

Полицията съобщи днес, че двама пешеходци са били ранени в столицата Загреб, където вятърът вдигна във въздуха контейнери за смет и сергии на пазара, свали покрива на една къща и изпочупи клоните на дървета.

Пожарникарите съобщиха, че са имали 240 повиквания в столицата от неделя вечерта. Властите препоръчаха на хората да не излизат навън, ако това не е абсолютно необходимо. Ограничено е и движението по няколко пътища в страната.

Поривите на вятъра чупеха дървета и рушаха тераси на кафенета на адриатическия остров Раб, съобщи информационният сайат 24сата.хр. Автомобил, паркиран на крайбрежната улица на острова, бе отвян в морето, тъй като собственичката му не вдигнала ръчната спирачка. Пожарникарите реагираха бързо и извадиха автомобила от морето. Потопен е и един катер.

В Северозападна Босна обилните дъждове доведоха до повишаване на нивото на реките, наводнявайки десетки къщи и някои пътища, съобщава още АП.

В град Приедор са наводнени около 200 жилищни сгради, а много от пътищата в региона са непроходими, съобщи босненският информационен сайт Кликс.

Според местните медии в по-голямата част от страната се очакват валежи между 20 и 60 литра на квадратен метър, а в северната част на Босна и Херцеговина – между 60 и 100 литра. Властите предупредиха за опасност от свлачища.

Сръбският Републикански хидпрометеорологичен институт предупреди, че от днес до петък се очакват големи количества валежи в страната, на места от 80 до 120 литра на квадратен метър, съобщи Танюг.

Лошото време идва и към България. Утре в страната ще остане ветровито. В централните и западни райони ще има интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Едва през уикенда се очаква затопляне.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе