Отлагат стартирането на тол системата за тежкотоварни автомобили

Отлагат с три месеца влизането в сила на тол системата за тежкотоварните автомобили.

Това беше решено след извънредна среща при премиера Бойко Борисов с превозвачите и регионалното министерство. Дотук се стигна, след като националните товарни и автобусни превозвачи се обявиха против размера на таксите и обхвата на пътищата, включени в системата.

YouTube

„Всички сме наясно, че има необходимост от ТОЛ-системата като най-справедливият начин за плащане за ползване на пътищата. На база на разговорите решихме още от утре да започнем разговори с МРРБ, но от 16-ти август се започват реални тестове на системата“, съобщи след срещата изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев, предаде БГНЕС. От организацията ще предоставят свои превозни средства, за да бъдат монтирани специални тестови устройства.

От 16 август до 16 ноември системата ще бъде тествана симулативно, след което ще бъде изготвено предложение за таксуване на преминаването на автомобилите, което ще бъде предложено на фирмите-превозвачи, съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Преминаването по републиканската пътна мрежа в този тестови период няма да се заплаща допълнително, допълни Аврамова.

От 16 ноември до 16 януари пък стартират тестове на системата в реално време.

В края на месеца МРРБ ще свика консултативен съвет, на който да се обсъдят и новите предложения, съобщи още Аврамова.

Окончателният размер на таксите ще бъде определен, след като бъде измерен реалният трафик на ТИР-ове над 3,5 тона след 3 месеца тестов период, съобщи Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

„В бъдещите разговори ще коментираме всеки един път. Мрежата ни в България е различна, ще представим карта на пътищата с нулева ставка от общо 10 800 километра“, каза още тя.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе