Иззеха 4 000 кутии нелегални цигари на Дунав Мост

Близо 4 000 кутии цигари с български акцизен бандерол са иззети за нарушения на ЗАДС

Митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ /ГД МРР/ откриха 1800 кутии /34 000 къса/ цигари в тайник на пътнически микробус с българска регистрация. Микробусът, управляван от български гражданин, е напускал страната през ГКПП Дунав мост –Русе на 25.05.2019 г., привечер и е селектиран за щателна митническа проверка, включително с мобилна рентгенова система. Митническите служители установяват наличието на специално изграден тайник в пода на превозното средство, под задните седалки. В тайника са открити 1800 кутии цигари от 6 различни търговски марки, всички с валиден български акцизен бандерол. Шофьорът на микробуса е признал в писмените си обяснения, че сам е изработил тайника, твърдейки, че превозва цигарите за сватба на свой роднина в Германия. При проверката, той не е представил необходимия придружителен документ за цигарите, според изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове. Когато количествата са над лимитите за лична употреба, акцизните стоки, освободени за потребление на територията на страната (облепени с валиден български бандерол), следва да се превозват за друга държава – членка на ЕС с опростен придружителен документ, съгласно чл. 76а, ал. 1 от Закона за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/.

YouTube

Други 1230 кутии /24 600 къса/ цигари с български акцизен бандерол и без придружаващ документ по ЗАДС, са открити в личен багаж, също на български гражданин, при митническа проверка на служители от ГД МРР в района на ГКПП Силистра на 24.05.2019 г.

Също на 24.05.2019 г., митнически служители на Митнически пункт Калотина откриват 828 кутии /16 560 къса/ цигари от различни търговски марки с български акцизен бандерол, при проверка на напускащ страната лек автомобил, управляван от български гражданин. Шофьорът не е представил документ по ЗАДС за превозваните цигари.

Откритите общо 3858 кутии цигари при тези три случая са иззети. Срещу нарушителите са съставени актове за установените административни нарушения.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе