Гръмотевични бури в цяла България

От днес следобед с гръмотевични бури на места в Централна и Северна България над страната ще преминава циклон, който в следващите дни ще определя предимно дъждовното време у нас, предаде БГНЕС.

Тази нощ и утре се очаква валежите да бъдат по-интензивни в западните и централните части от страната. На места количествата валежи ще са значителни.

YouTube

Температурите в петък ще се понижат предимно в Западна България и ще бъдат между 17 и 22 градуса. В източните райони ще бъде все още доста топло – до 29 градуса. Гръмотевични бури се очаква да обхванат почти цялата страна. През нощта срещу събота се очакват гръмотевични бури и валежи предимно в Източна България.

Преди обед в събота не се очаква да вали, но в следобедните часове в западните и централните райони отново се очакват валежи. Температурите на 1 юни ще бъдат между 20 и 28 градуса, за София около 21 градуса.

В неделния ден отново се очакват гръмотевични бури и значителни количества валежи в Западна и Централна България, а през нощта срещу понеделник и в Северна България.

Новата седмица ще започне с предимно слънчево време сутринта в понеделник, но следобед отново се очаква да има гръмотевични бури и валежи предимно в западните и централните райони. И във вторник съществена промяна на времето не се очаква, сутрин ще бъде слънчево, следобед с гръмотевични бури. Температурите остават между 22 и 28 градуса. От сряда до края на седмицата се очаква валежите да спират и времето да се стабилизира, а температурите да се повишат с няколко градуса.

От МОСВ предупреждават, че в Дунавския басейн от следобедните и вечерни часове днес и на 31.05, в резултат на валежи, ще има повишения на речните нива в целия басейн, от начало в планинските части от водосборите разположени западно от р. Искър, а в сутрешните часове и през деня на 31.05 – в целия басейн. Значителни ще са повишенията в сутрешните и обедни часове на 31.05 в планинските части от водосбора на р. Огоста и водосборите на реките западно от р. Огоста водосборите на р. Янтра и р. Русенски Лом (водосбора на р. Черни Лом). На 01.06 ще се понижават, като в резултат на оттичане ще има повишения на речните нива в долните течения на основните реки.

В резултат на интензивни валежи има вероятност от възникване на поройни наводнения тази вечер и през нощта срещу 31.05 във водосборите на: р. Ябланица и р. Габерска, р. Тимок, р. Тополовец (в притока и р. Рабровска), р. Янтра (по основната река и във водосборите на притоците над гр. Велико Търново), р. Русенски Лом (средното и долно течение).

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че днес, на 31.05.2019 и 01.06.2019 г. водните количества ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. Днес речните нива във водосбора ще останат без съществени изменения. В резултат на валежи от 31.05 ще започне повишение на речните нива във водосбора. По-значителни ще са повишенията на водните нива на реките във водосборите на: над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Малък Искър, р. Гостиля и в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за днес, 31.05 и 01.06.2019 г. ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. Днес речните нива във водосбора ще останат без съществени изменения. Вследствие на валежи от тази вечер речните нива в басейна ще започнат да се повишават, като по-съществени ще бъдат те във водосбора над гр. Велико Търново. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, само водното ниво при гр. Габрово се очаква да премине жълтия праг за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Водно количество в долното течение на р. Черни Лом днес и 31.05 и на 01, 02 и 03.06.2019 г. ще бъде около и над средномногогодишната стойност. Днес нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. В резултат на валежи в периода от тази вечер до 02.06 се очакват повишения на речните нива. По-значителни повишения се очакват във водосбора на р. Черни Лом през деня на 31.05. Водното количество ще бъде под прага за внимание.

Очакват се по-значителни повишения на речните нива през нощта на 30 срещу 31.05 и през деня на 31.05 в горните части от водосбора на р. Тунджа (над яз. Жребчево), в притоците на р. Марица в средното й течение (р. Стряма, Рахмалийска, р. Омуровска, р. Сазлийка, р. Първенецка и р. Каялийска).

В резултат на интензивни валежи има вероятност от възникване на поройни наводнения тази вечер и през нощта срещу 31.05 в горното течение на р. Тунджа (над яз. Жребчево), р. Марица (във водосбора на р. Рахманлийска, р. Омуровска, р. Сазлийка, р. Каялийска); В следобедните часове на 31.05 във водосборите на: р. Марица (р. Дормушевска притока във водосбора на р. Първенецка);

В резултат на валежи, от вечерните часове на 30.05 до сутрешните часове на 01.06 ще има повишения на речните нива в басейна. По-значителни повишения са възможни през нощта на 30 срещу 31.05 и сутрешните часове на 31.05 в горните части от водосбора на р. Струма и притоците й р. Конска, р. Светля, р. Явор и р. Треклянска и във вечерните часове на 31.05 и през нощта срещу 01.06 – във водосборите на р. Места и р. Доспат.

В резултат на интензивни валежи има вероятност от възникване на поройни наводнения в следобедните часове на 31.05 във водосборите на: р. Места (р. Глазнe, р. Ръждавица, р. Добринишка).

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе