Митниците погнаха собственици на уебсайтове заради незаконни ракия и тютюн

Само по дигитални снимки и показания на служители в митниците се налагат тежки санкции заради обяви на стоки без платен акциз.

„Тежката“ битка на митниците срещу домашната ракия и тютюна премина от всекидневните проверки и конфискации по къщи и вили към модерни похвати като скрийншотове (дигитални снимки), електронни подписи, PDF формати, IP адреси, пише вестник СЕГА.

YouTube

Борбата с тези форми на контрабандата се прехвърля не само върху продавачите на въпросните акцизни стоки, но и към собственици на сайтове, където са се появили някакви обяви, свързани с алкохол и тютюн.

Адвокат Емил А.Георгиев алармира в профила си във Фейсбук, че първото съдебно решение по чл. 99, ал. 6 от Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) е факт. Това е разпоредбата, която задължава собственици на сайтове да заличават потребителски коментари или обяви за продажба на акцизни стоки (тютюн или алкохол) в 3-дневен срок от публикуване. В противен случай ги заплашва глоба в размер от 2000 до 5000 лева за фирми или 500 до 1000 лева за физически лица.

Адвокатът дава пример с произнасяне на Районен съд-Варна, пред който са обжалвани 9 наказателни постановления, всяко от тях за 2000 лева. Става дума за 9 обяви за продажба на нарязан тютюн, публикувани в един ден. Съдебното решение е въз основа само на представени от митниците доказателства. Това скрийншотове, направени от служител на Дирекция „Митници“, на обяви, пуснати на сайта на дружеството жалбоподател. След това са конвертирани във формат .pdf и са подписани с електронния подпис на служителя. Въпросният служител на митниците е дал и показания в открито съдебно заседание.

Реално районният съд не обсъжда възраженията на дружеството жалбоподател и това е проблемно. Защото излиза, че всеки може да си направи скрийншот от нечий сайт, да му сложи някаква дата, след което да го конвертира в .pdf и да го подпише с електронен подпис. Ето ви „надлежни доказателства“ по отношение на съдържанието на публикуваните обяви и съответно датите на публикуването им“, разказва адвокат Емил А.Георгиев. По негово мнение така жалбоподателят не само остава без никаква възможност да се защити, а е и допълнително затруднен да обжалва постановеното решение пред горната инстанция – в случая Административен съд-Варна.

Самият той също има почти идентично дело пред Софийски районен съд, където от името на клиента си обжалва наказателно постановление на митниците заради единична обява за домашен алкохол. Предстои да се види как ще реагират и софийските съдии, но според адвокат Георгиев „предвидените в ЗАДС глоби са поредното сваляне на още една кожа от гърба на малкия онлайн бизнес“. Той смята, че ако идеята действително е била да се противодейства на оборота със стоки с неплатен акциз, „то най-нормалното е да се наблегне на разясненията и предупрежденията“. И ако някой не се стресне, чак тогава да бъде глобяван, ако трябва и солено. „Вместо това депутатите просто са гласували едни глоби с много висока долна граница (2000 лева за юридическо лице), които митниците (без да са провели грам разяснителна кампания) видимо нямат търпение да съберат“, пише той.

Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) предвижда, че „лицата, предоставили услугата за публикуване на обявите/съобщенията по ал. 6 в електронен вид, са длъжни да премахват информацията в срок до три дни от публикуването“.

Освен това те са длъжни и да контролират публикуването на подобни обяви/съобщения, включително чрез забрана или ограничаване на достъпа на използвани за целта телефонни номера, IP адрес и адрес на електронна поща. На митниците са дадени права да издават дори „решение за преустановяване на нарушението чрез временно спиране (блокиране) на достъпа до съответните интернет страници, на които са публикувани обявите/съобщенията“. Спирането може да бъде от 7 дни до 1 месец. Те могат да искат от съд да нареди на лицата, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги да спрат (блокират) временно достъпа до интернет страници. За удостоверяване изпълнението на разпореждането на съда лицата трябва да изготвят дигитална снимка (скрийншот) на екранната форма, запазена във формат PDF или в друг подобен файлов формат, гарантиращ невъзможната му манипулация.

Повече от очевидно държавата чрез закона и правомощията на митници и съд може да наказва и да спира и блокира цели интернет страници, на които са се появили подобни обяви. Разтегливите понятия в нормативните актове пък дава възможност за наказване дори на лица, които имат сайтове и няма как да следят постоянно за всичко, което се появява на тях, особено когато се публикуват и прикриват обяви като мнения или пък се хакват. Отгоре на всичко съществува възможността дори да се наказват собствениците на интернет страниците и лицата, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, а тези с обявите за акцизни стоки и за отпадъци за тютюн да си останат ненаказани. Нещо, което си е вменяване на чужда отговорност на практика.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе