Няколко виадукта на магистрала „Хемус“ са в ремонт

снимка: Papalin4o Photography

На магистрала „Хемус“ до 1 юли ще бъде пуснато движението по виадукта „Разлив“, след 10-ти – и по моста на 37-ия километър след тунел „Витиня“.

В ремонт за лятото остават други три виадукта. Мостовете са строени в края на 80-те години на 20 век и се ремонтират за първи път.

YouTube

Нови пътни платна, фуги, хидроизолация и колони – държавата ремонтира всичко по виадуктите на АМ „Хемус“, информира БНТ.

Колоните по виадуктите на АМ „Хемус“ не са ремонтирани, откакто са строени, тези греди и тези колони са поставени през 1983-1984 г.

В момента се ремонтират пет от общо 17 виадукта по „Хемус“.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: И долното строене, което е невидимо за пътуващите по виадуктите, самите колони и арматурата, която е в тях, имат нужда от основен ремонт и това се извършва в момента от „Автомагистрали“ АД.

До началото и средата на юли ще бъде отпушено движението по виадуктите „Разлив“ и на 37-ия км.

В ремонта на този виадукт на 37 км. ще отидат 800 тона бетон и 100 тона желязо. Подменят се фугите между пътните платна, откъдето се стича вода и руши бетона.

Евгени Генчев, директор „Техническа дирекция“, „Автомагистрали“ ЕАД: Тази фуга, която я виждате в момента, тя е елиминирана, ще се направи една греда, която ще затвори фугата.

За летния сезон движението към морето ще бъде безпроблемно и през виадукта на 51-ия километър.

Това е уникалната машина „Крамер“, само България и още няколко страни по света разполагат с такава и тя осигурява безпроблемен достъп на работниците по целия виадукт от горе до долу.

Пламен Анев е човекът, който ръководи ремонтите. Работниците укрепват носещите колони на специална „скара“ на въжета, дълги между 50 и 120-метра.

Пламен Анев, „Автомагистрали“ ЕАД: Ремонтирана е пътната плоча, сега ще се положи хидроизолация, след което ще се положи новата пътна настилка, асфалто-бетона, ще се направи водоприемащ отводнителен колектор, който ще приема това обливане на гредите и колоните от дъждовна вода, което е фактически най-лошото нещо за мостовата конструкция.

Строителите са категорични, че след ремонта мостовете ще могат да се ползват още 30 години.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе