Скоро „Български пощи“ ще могат да закриват клонове

Пощите ще може да са по-гъвкави в управлението на услугите си в малките население места.

Депутатите от транспортната комисия гласуваха на второ гласуване промени в Закона за пощенските услуги.

YouTube

Според измененията ще има най-малко една стационарна пощенска станция в населените места с население от 800 до 15 000 жители. Това дава възможност „Български пощи“ да закрие станции, но пред депутатите ресорният министър Росен Желязков и шефът на пощите Деян Дънешки обещаха, че няма да оставят малките населени места без услуги.

„Независимо от това дали са под или над 800 души население, те ще бъдат обслужвани“, увери Желязков. Той посочи, че по никакъв начин концентрацията на граждани в големите населени места не е натиск върху „Български пощи“ да редуцира центровете си в малките населени места.

„В момента „Български пощи“ имат мрежа от 2979 пощенски станции в страната, от които 638 са в големите градове, но 1500 са в селища с под 800 жители“, обяви Дънешки.

Срещу решението гласуваха против депутатите от ДПС и БСП. Сред аргументите им беше, че така се развързват ръцете законово на пощите да намалят клоновете си и да навредят на голяма част от населението. В отговор Желязков коментира, че и досега пощите са можели да редуцират клоновете си, но не са го направили. Отделно развиват и алтернативи като междуселищни пощальони, които разнасят парите на 300 000 пенсионери всеки месец.

Той акцентира, че в бъдеще обслужването е възможно да се извършва и от дронове.

Обикновените пощенски услуги, които се предлагат от частните куриерски фирми, ще поскъпнат с 20%. Причината е, че върху тях вече ще се начислява ДДС, решиха още депутатите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе