Хиляди ликуващи по улиците след изборите в Истанбул

Безапелационната и повторна победа на републиканеца социалдемократ Екрем Имамоглу на вота за Истанбул извади десетки хиляди жители по улиците и площадите, градът е буквално блокиран от ликуващи хора, пише offnews.bg. Но е така и в много други турски градове, сякаш опозицията е спечелила в цяла Турция, не само в мегаполиса, съобщават медии в южната ни съседка.

Опозиционните издания определят резултата от вота като исторически, защото в годините назад подобна подкрепа не е получавал никой от кандидатите за кмет на Голямата Истанбулска община.

YouTube

След като неофициалните резултати от вота бяха огласени, поддръжниците на опозиционния кандидат спонтанно потеглиха с безкрайни автоколони към центъра на община Бейликдюзю – там от 2009 г. Имамоглу е бил районен кмет, а от 2014 г. – общински. Освен това в големите центрове като Кадъкьой, булевард Багдад, Бешикташ и площад Таксим десетки хиляди граждани са навън и развяват националния флаг.

В столицата Анкара също празнуват – пред централата на Републиканската народна партия огромно човешко множество скандира и ликува със запалени факли. В централния район на Коджаели – Измит, също е горещо, народът е по улиците.

Пред сградата на Голямата Истанбулска община събралите се хиляди се поздравяват с победата на Имамоглу. Той говори пред чудовищното множество в Бейликдюзю и се зарече, че ще сложи „край на партизанщината и е дошло времето на правата, законността и справедливостта, а моралът ще бъде основа на политиката“.

„Няма значение кой от какъв етнос е, важен е човекът. Разрушете всички предразсъдъци, нас не ни интересува кой как се облича или забулва. Ние дойдохме, за да прегърнем всички, за да покажем уважение към всяка вяра в този град. За да си спомним Юнус Емре, Мевляна, Хаджи Бекташ и Вели. Без разлика кой е алевит или сунит, грък, арменец или сириец, идваме да прегърнем всекиго. В този град ще градим демокрация, справедливост, бъдеще“, заяви новият кмет на мегаполиса и наелектризира човешкото стълпотворение.

Още преди Висшият изборен съвет да вдигне забраната за огласяване на резултатите, победеният Бинали Йълдъръм призна поражението си и поздрави своя опонент. „Поздравявам го и му желая успех“, заяви той пред журналисти.

Не е ясно кога Висшият изборен съвет ще огласи окончателно официалните резултати от безпрецедентния вот в Истанбул. Две агенции – АНКА и Анадолската, придобиха правото да съобщават първи резултатите, макар и неофициалните, а медиите лавинообразно ги публикуваха в сайтовете си. Но както винаги по избори в Турция, малко преди да приключи обработването на резултатите от всички урни, публикуването зацикли.

Така според досега известните числа разликата между Имамоглу и фаворита на Ердоган Йълдъръм е 800 242 гласа от обработени 96,07 протоколи, съобщи АНКА. Социалдемократът Имамоглу печели 54,30% подкрепа, а Йълдъръм от управляващата партия 44,79%.

Анадолската агенция съобщи за 99, 19% проверени протоколи и разлика между главните опоненти от 773 449 гласа. За Имамоглу са гласували 4 688 628 избиратели, за Йълдъръм 3 915 179.
През 1994 г. Реджеп Ердоган спечели кметския вот в Истанбул с 25,2%.

Дори курсът на долара спадна леко след огласяването на резултатите – от 5, 82 турски лири за 1 долар в полунощ след изборния ден отбеляза 5, 74. Еврото се обменя срещу 6, 62 лири.

Източник: offnews.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе