Глад за работна ръка по морето

В разгара на летния сезон, все по-трудно се намира обслужващ персонал за хотелите във Варна и българските курорти.

От няколко години вакантните места се заемат предимно от молдовци и украинци, които са мотивирани да работят в България. Управата на хотелите се стреми да задържи добрите кадри по всякакъв начин и за следващи сезони, тъй като това спестява време и финансови инвестиции в обучението им.

YouTube

Всяка година най-много са свободните позиции за бармани, камериерки, готвачи и сервитьори. У нас не липсват желаещи да работят в туризма, но българите предпочитат да го правят в чужбина, привлечени от по-добрите условия и по-атрактивното заплащане.

От бранша смятат, че ако не се вземат спешни мерки да бъдат задържани обучените в нашите училища кадри, няма как да се реши този проблем в дългосрочен план.

„Започна да се случва, започна, аз наблюдавам как оферти за администратори, за бармани, за сервитьори започнаха с по 100, 150 до 200 лева от миналата, тази година да нарастват, дори по някой път вече и за дни става въпрос, за седмици една и съща фирма, която е търсила например сервитьор за 800 лева, вече пуска обява от порядъка на 900, сигурно, ако не може да намери ще повиши и над 1000 лева, така че има възможности, вярно не са големи заради краткия сезон и заради повишаващите се разходи, но работодателите трябва да намерят начин“, заяви пред камерите на БНТ Стоян Маринов, председател на Варненската туристическа камара.

Работодателите трябва да намерят начин и да осигурят целогодишна заетост на по-голяма част от ключовите хора, като например да бъдат прехвърлени в зимните курорти или пък да ги ангажират с допълнителни обучения за повишаване на квалификацията.

„Имахме такива центрове, пращаха ги да учат допълнителни езици или да усъвършенстват езиковото си обучение, компютърни грамотности, резервационни системи, маркетингови умения, за сервитьорите подобряване на сервиза, това също е решение и тези хотелиери, които си оставят постоянен персонал, който не е зает през зимата организират подобни обучения, но за съжаление засега са само бели лястовици, отделни случаи“, каза още Маринов, предаде БНТ.

Докато това не стане държавна политика, хотелиерите ще продължават са търсят квалифицирана работна ръка от Украйна и Молдова, например.

„Това, че внасяме от трети страни кадри ни облекчава и ни спасява до някаква степен, решава ни проблема до някаква степен, със сигурност трябва да се внимава тези кадри на какви позиции се слагат, защото има хотели, в които ситуации, казуси, в които не са толкова добре предвид езиковата бариера, защото ако обслужват туристи, особено български туристи, понякога българите се дразнят, когато на руски или на друг език го обслужват в България“, коментира Павлин Косев, председател на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите.

За сега българските работодатели са доволни от чужденците, които са наели за сезона.

Владина и Валентина са от Украйна. Пристигат преди около месец във Варна по линия на стажантска университетска програма. В момента работят като сервитьорки в хотел в курорта „Светите Константин и Елена“.

„Зачита ни се като практика, работим, трупаме опит, знания, опознаваме нова европейска държава. Харесва ни, хората тук са много топли и приветливи. Българските клиенти понякога сами минават на руски език, когато ги обслужваме. А понякога ние търсим сервитьор, който говори български и той ни помага на място“, заяви Владина.

„В сравнение с Украйна, тук се чувстваме повече у дома. Подкрепят ни, дават ни съвети. В момента уча в университета, специалност „Мениджмънт“. За бъдеще – ще търся също такъв голям хотел с ресторант и да използвам опита, който съм натрупала тук“, допълни Валентина.

Размерът на заплатата, чуждестранните служители поставят чак на трето място.

„Трансферът на хора в ЕС няма нищо лошо и не е мръсна дума да се казва, че някои отива да живее в чужбина, свободата на този трансфер и възможност на всеки да работи където иска е нещо хубаво. Както българи отиват в чужбина, така ние вземаме от трети страни и ще работим с тях“, завърши Павлин Косев.

И тази година туризмът в България е изправен пред сложен летен сезон. За никого в бранша не е тайна, че от една страна причина е недостигът на персонал, а от друга, че туристите избират по-евтините конкурентни пазари.

Големите хотели във Варна и курортите в момента са пълни. Не такова е положението в по-малките бази за летен отдих и почивка. Сезонът ще бъде решен при записвания в последната минута, смятат хотелиерите. Това обаче ще доведе и до намаление на приходите, а голямата битка на сектора ще бъде накрая да не се излезе на червено.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе