Морето край Перу изхвърли над 3000 мъртви делфина

Телата на повече от 3000 мъртви делфина изплуваха край бреговете на Перу само за последните 3 месеца, съобщава Greenworldwarriors.com, предава Господари на ефира.

Само за последните дни на брега морето e изхвърлило телата на 481 делфина, а местните жители поискаха обяснение за мистериозната масова смърт на бозайниците.

YouTube

Според експертите, добивът на нефт в района е най-вероятният виновник за трагедията.

Местни рибари в северна част на Перу първо забелязали необяснимото повишаване на изхвърлените мъртви делфини на брега, средно около 30 на ден.

Перуанският биолог Карлос Яипен от Научната организация за опазване на водните животни казва, че в този случай вината е в дейността на петролните компании в близките води.

„Техниката за откриване на нефт под морското дъно води до масовата смърт на морските животни. Петролните компании използват различни честоти на акустичните вълни и генерират ефекти от тях виждаме по-късно върху животните. Това може да причини смърт чрез акустично въздействие не само при делфините, но и при морските тюлени и китовете“, смята експертът.

През 2003 г. учени от Лондонското зоологическо общество откриха, че подводният сонар може да доведе до образуването на микроскопични мехурчета азот в кръвния поток и жизнените органи на водните бозайници, засягайки смъртоносно животните.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе