Очертава се тежък сезон за българския туризъм

Въпреки хубавото време, което за разлика от миналата година се настани в България още през юни, наплив по българското Черноморие няма.

Плажовете все още са сравнително пусти, докато опашките на границата с Гърция са километрични. Хората от туристическия бранш се опасяват, че летният сезон ще бъде много слаб. Освен спад на чуждестранните туристи, хотелиерите отчитат и спад на българи по морето.

YouTube

В началото на юли на юг от Бургас хотелите и къщите за гости са почти празни. Не се виждат и хора под скъпите чадъри и шезлонги. В големите курорти „Елените“, „Свети Влас“ и „Слънчев бряг“ само част от хотелите са добре запълнени, показва репортаж на БНТ.

Заговори се и за отстъпки от около 30% през юли и август в хотелите. Според статистиката от януари до май в България са влезли малко над 2 450 000 чуждестранни туристи.

„Това е един много малък ръст от 0.4%. Предполагам, че тези мерки, които българските хотелиери са предприели, са в отговор на техните лични наблюдения в техните лични обекти с оглед месец юни, който наистина е ключов за летния сезон“, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

Председателката на Сдружение „Клуб на хотелиера“ в Несебър Диана Колчева заяви, че от бранша са алармирали за предстоящия слаб сезон още от февруари месец, когато вече е било ясно, че се забавят ранните записвания и нещата не вървят добре и въпреки това министерството не е реагирало.

Междувременно масираната реклама от страни като Тунис, Мароко, Египет е насочила туристопотока от Европа в друга посока.

„Да намалят цените на шезлонги и чадъри, от една страна, от друга страна – масирана реклама, насочване към България, разговори от министъра на туризма с големите туроператори, да бъдат убеден в това, че нашият туристически продукт е много по-качествен от този в Египет, че нашата държава е изключително спокойна и агресивна реклама на всички онези пазари, на които ние имаме добри позиции“, коментира Колчева. Според нея липсата на туристи в Слънчев бряг се отразява и на Южното Черноморие, където сезонът щял да бъде в рамките на 20 дни, а на север от Бургас не повече от 45 дни.

„Най-важното, което правим и се надявам септември месец да успеем да го обявим, е работата, която привършваме по отношение на механизма, който разработваме за насърчаване на организирания туризъм в крилата на сезона“, каза Ангелкова и допълва, че механизмът трябва да започне работа още следващия сезон.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе