8 въпроса относно електронните винетки

Използването на винетка е задължително в не една или две страни в Европа. Това е начин да се поддържа пътната инфраструктура в добро състояние. Освен това, този източник на средства може да се насочва и към изграждането на нови пътища, като всичко се заплаща изцяло от ползвателите на пътната мрежа на принципа “Пътуваш – плащаш, не пътуваш – не плащаш”.

8 неща, отговорът на които трябва да знаете

Всеки е чувал по нещо за новите електронни винетки, но все още има неясноти относно тяхното използване, дигитализацията на услугата и други подобни. На следващите редове ще засегнем 8 важни момента, отговорът на които трябва да се знае.

YouTube

1. Защо винетките са справедливи

Винетните такси се считат за най-справедливия начин за събиране на средства, които да се използват за поддържането на пътната инфраструктура. Причината е, че средствата се събират единствен от хора, които с автомобилите си се възползват от републиканската пътна мрежа.

Освен това има и един важен акцент. На хората, на които се налага да пътуват на ежедневна база по работа, единичното пътуване излиза изключително икономично със закупуването на винетка за цялата година.

2. Кой е най-удобния начин за закупуване

За най-удобно се счита закупуването на така наречените електронни винетки. Причината е, че те се плащат и получават чрез мобилното устройство. Това дава възможност на хората да спестят време, както и да се възползват от облекчената електронна услуга.

3. Могат ли класическите винетки да се конвертират

Класическите винетки могат да се конвертират в електронни. За това си има определен ред и трябва да отделите само няколко минути от вашето време. Ако например сте закупили вашия винетен стикер офлайн, можете да го конвертирате в електронен на места като Vinetki.bg.

4. Кой вид да изберем

Най-изгодни са винетките, които се използват на годишна база. При тях едно пътуване ви излиза почти без пари, особено ако се налага да използвате пътищата всеки ден. Най-ниска е цената на винетките тип “уикенд”, които ви позволяват да пътувате единствено през почивните дни. Те струват най-малко, но от гледна точка цена за единично пътуване са несравнимо по-скъпи от останалите.

5. Напълно ли ще бъдат изместени хартиените винетки

Тенденцията е хартиените винетки да бъдат изместени напълно, като това ще се случи в съвсем обозримо бъдеще. Идеята е да се премине към пълна дигитализация, което да ви даде възможност да купувате винетките вече изцяло и единствено през мобилния си телефон.

6. Какво ще се случи ако карате без винетка

Ако по някаква причина решите да управлявате своето превозно средство без да сте заплатили съответната винетна такса, вие ще нарушите закона, за което ще бъдете санкционирани.

7. Всички европейски страни ли изискват винетка

Винетка не се изисква от абсолютно всички европейски страни. Това обаче е задължително в няколко държави, сред които България, Румъния, Швейцария, Австрия и др. Преди пътуване е задължително да се информирате и уведомите за изискванията на държавите, които са по вашия път.

8. Как се контролира дали карате с винетка или не

Контролът над това дали шофирате с или без винетка се осъществява от разположени по пътищата мобилни и стационарни камери. Те контролират и отчитат дали всеки автомобил е снабден с винетка или пък с електронна такава.

Сега с въвеждането на електронните винетки контролът ще се осъществява още по-лесно, като това се счита за двустранно улеснение, засягащо както потребителите, така и контролните органи. Контролът ще се осъществява на същия принцип, както и досега.

Заедно с електронните винетки, в България ще заработи и електронна тол система, която ще бъде организирана и поддържана от тол платформата TollPass.bg. В сайта на изпълнителя може да откриете всичко за системата за събиране на тол такси, както и да разберете кои превозни средства подлежат на този вид таксуване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе