Днес е световният ден на НЛО

На 2 юли се отбелязва Международният ден на неидентифицираните летящи обекти. Изборът на датата не е случаен. През 1947 година на този ден е станал т.нар. розуелски инцидент: край американския град Розуел се разбива летателен апарат. Мнозина са на мнение, че това е космически кораб на извънземни – летяща чиния с пришълци на борда.

Историята разказва, че собственикът на ранчо „Мак“ открил нещо като летяща чиния, която се била разбила се в имота му. В нея се намирали телата на четирима от пътниците, трима от които мъртви. Всички били ниски, със сива кожа, големи глави и огромни черни очи. Човекът се обадил в близката военна база, откъдето поели контрол над нещата.

YouTube

Според официалното обяснение от ВВС край гр. Розуел не е катастрофирал НЛО, а са паднали парчета от свръхсекретна сонда от програмата „Могул“ за проследяване на съветските ядрени изпитания. Няколко години по-късно майор Джес Марсъл, който през 1947 г. е бил началник на разузнавателния отдел в базата на ВВС в Розуел, дава сензационно интервю. В него той казва, че историята със сондата е измислена. Според Марсъл „това са били предмети с извънземен произход“.

През 2001 г. Хактан Акдоган, създател на Международния музей на НЛО в Истанбул, Турция, публикува предложение за отбелязването на този ден.

Въпреки липсата на неопровержими доказателства, че край Розуел се е разбил НЛО, всяка година в началото на юли в града се стичат над 200 000 души, за да участват в своеобразен фестивал. В неговите рамки се организират семинари, лекции, специални експозиции. Има и костюмиран Парад на извънземни. В дните на фестивала в хотелите на Розуел не остават свободни места, изкупуват се почти всички сувенири с „извънземна“ символика. Известно е, че НЛО-индустрията всяка година носи на икономиката на гр. Розуел приходи от около 5,2 милиона долара.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе