Счетоводство на етажна собственост – 3 причини да изберете професионалист

снимка: Papalin4o Photography

Счетоводното обслужване става все по-необходима услуга в нашето ежедневие, а законите се променят по начин, който все по-често ни поставя в ситуацията да се нуждаем от помощта на професионален счетоводител.

В нормалното ежедневие на жилищната кооперация също се налага все по-често да използва услугите на професионалния счетоводител, като това се превръща в необходима база за осигуряване на спокойствие на съкооператорите, че парите им се използват честно и по предназначение.

YouTube

Не са малко случаите, в които, с цел да спестят известна сума пари, хората се опитват сами да се справят с това поредно предизвикателство. Стои на дневен ред обаче един въпрос – готови ли сме да жертваме за пореден път част от своето време, което бихме могли да прекараме качествено с близките, дори и ако имаме качествата и уменията да направим годишния финансов отчет на общата собственост?

Счетоводни услуги за етажна собственост – професионални или не

Ако става дума за личното ни счетоводство, много често се решаваме да приемем това поредно предизвикателство и за да спестим някой лев от наемането на счетоводител, решаваме сами да въведем в ред делата си.

Когато става дума обаче за счетоводство на етажната собственост, тук въпросът е съвсем различен и определено ще сгрешим, ако се заемем със задачата сами. Ето и три причини защо е добре да се наеме професионален счетоводител.

1. Няма да носим отговорност

Воденето на счетоводство не е само изчисления и разплащания, но носи със себе си и не малко отговорности. Представете си колко неприятна ситуация може да се получи, ако по някаква причина допуснете грешка в изчисленията.

Това е нещо, което по един или друг начин ви поставя в ситуацията да гарантирате коректността на информацията, която подавате. А грешки винаги са възможни, дори и да не ни се иска това да е така.

2. Няма да губим собственото си време

Воденето на счетоводния баланс на етажната собственост е изключително времеемка и трудоемка задача, която на цената на няколко лева на година ще ни коства безсънни нощи и безкрайно смятане на това кой колко е дал, кой колко дължи все още и за какво са похарчени парите.

3. Ще се възползваме от всички тънкости

Както сме научили през годините, в закона винаги има някакви тънкости и по-деликатни моменти. Тяхното познаване в детайли може всъщност да помогне на етажната собственост да спести пари и да се възползва по-пълноценно от възможностите, които законите дават на съкооператорите.

Кой трябва да го намери

Обикновено за да се избере счетоводител за една жилищна кооперация е необходимо съгласието на всички. Изключение правят случаите, в които има упълномощено лице, например домоуправителя.

Независимо дали е съкооператор и съсобственик в сградата или е професионалист в областта (знаете, напоследък се появиха доста фирми, които предлагат тази услуга), той може да избере фирма, на която да се двери.

Какви са възможностите

Най-добрите налични възможности са да бъде сключен договор с външен счетоводител, който да се занимава с въпросите на жилищната сграда. Плащане на сметки, такси и много други.

Добре е да се заложи на фирма с авторитет или такава, която да е лично заинтересована всичко да върви както си му е ред.

Ако има фирма, която да е собственост на някой от съкооператорите, то в този случай счетоводството ще е лично и пряко заинтересовано от коректното водене на всички счетоводни дела. Ако ли не, тогава изборът на фирма трябва да бъде добре информиран и да се проучи онова, което ни се предлага.

Счетоводна къща Contract.bg предлага счетоводни услуги за етажна собствено, които са на достъпни цени. Доверявайки се на тази счетоводна къща, вие ще получите едно наистина качествено обслужване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе