Гюнай Хюсмен участва в работна среща във връзка с африканската чума по свинете

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен участва в работна среща в Министерството на земеделието, храните и горите във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяването африканска чума по свинете. Срещата бе открита и ръководена от министъра на земеделието Десислава Танева, в дискусията участваха заместник-министърът на земеделието Янко Иванов, заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев, изпълнителният директор на ИАГ Мирослав Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и областни управители от цялата страна.

На срещата бе представена актуална информация  по отношението на заболяването в България и Европа, изтъкнато бе, че вече има държава, в която АЧС е допусната и след това вирусът е изчистен без все още да е налична ваксинация за това заболяване – Чехия.

YouTube

Участниците в срещата обсъдиха конкретни  мерки за спиране разпространението на заболяването в България.

Сред основните мерки е широка информационна кампания сред всички, които по някакъв начин могат да пренесат заразата – стопани на животни тип „заден двор“, ловци, гъбари, билкари, шофьори от държави, в които вече има огнища на заболяването. Кампанията ще се извършва по населени места от експертни екипи от ОДБХ, Областните администрации и местните власти.

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен информира участниците в работната среща за решенията, взети от Постоянната областна епизоотична комисия в Разград и предприетите действия след това. Още през месец април в Разград бяха предприети мерки за информиране на кметовете на населени места за периодично почистване на зоните около основните пътища и паркинги за почивка, през които преминават тежкотоварни или други МПС, изпратено бе и предложение до АПИ за организиране на ежемесечно почистване на бетонните контейнери по паркингите край основните пътища в областта, а където няма такива съдове за смет – да се поставят. Инициативата АПИ да бъде приобщена към междуинституционалното сътрудничество за решаване на проблема бе възприета като уместна от участниците в работната среща.

Областният управител Гюнай Хюсмен ще представи обсъдените в МЗХГ на заседанието на Постоянната областна епизоотична комисия утре, 9 юли.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе