Как да се спасим от мъртвото вълнение

Спазвайте тези основни правила, за да ни приключи успешно почивката!

Много важно правило за успешната ви почивка на море е да не влизате в морето на места, където няма спасители, или когато има забрана за къпане.

YouTube

Основни флагове

ЧЕРВЕН ФЛАГ – Забранено е да се влиза във водата. Дори ако морето в това място ви изглежда тихо и спокойно, не бива да мислите, че флагът е бил поставен тук по погрешка или по нелепа възможност. Поставя се при силно вълнение или при мъртво вълнение, когато рискът от удавяне е голям.

ЖЪЛТ ФЛАГ / ОРАНЖЕВО ЗНАМЕ – Тези знамена свидетелстват, че плажът е частично затворен и плуването не се препоръчва.Възможно е да влезете във водата, но поради големите вълни спасителите имат право да не пускат туристите във водата. Не влизайте във водата с надуваеми възглавнички, дюшеци или топки.

ЗЕЛЕНО ЗНАМЕ – Плуването е позволено

Мъртвите течения се образуват до брега. Тоест, даже водата да ви е до кръста, а още по-лошо, ако е до гърди, течението може да ви подхване и да ви завлече навътре в морето.

Какво да правим, ако попаднем на мъртво вълнение?

Без значение дали сте силен или слаб плувец, много е важно да не се борите с течението, което не е добра идея. По-безопасно е да се отпуснете на повърхността на водата, тъй като в противен случай тялото застава перпендикулярно надолу и течението го носи по-бързо. Когато легнете на повърхността на водата, по-голямата сила на течението „минава“ под вас.

Излиза се встрани от течението, целта е невинаги да излезем на мястото, където сме влезли, важното е хората да излязат от това течение, за да могат да го преодолеят.Не изпадайте в паника, защото в такива случаи човек действа прибързано и не мисли логично. Няма нужда да плувате с всичка сила против течението, губейки своите резерви от енергия. Трябва да се плува не към брега, а настрани, паралелно на плажа. Ако течението е тясно (до 5 метра), вие много бързо ще излезете от него.

В много от случаите удавниците са консумирали алкохол преди да влязат в морето. Когато човек влезе в морето след употреба на алкохол,мъртвото вълнение раздвижва тялото във всички посоки и налягането в стомаха става по-голямо, след което в повечето случай следва повръщане, което удавя човека.

Водноспасителната служба (ВСС) към Българския Червен кръст ви препоръчва някой елементарни правила:

– Научете се да плувате – това е най-добрата профилактика срещу удавяне;

– Къпането и плуването да става само в охранявани водоеми и да се спазват указанията на спасителите и флаговата сигнализация;

– Не трябва да се влиза във водата поне час и половина-два след хранене или след употреба на алкохол или опиати;

– Хората, които не са уверени в плувните си възможностти, не трябва да се предоверяват на надуваеми предмети;

– Децата не трябва да се оставят без контрол;

– Дъвченето на дъвка при плуване и къпане е изключително опасен навик;

Ако се съобразяваме с тези правила, значително ще намалим риска и ще избегнем нежеланите инциденти по време на къпане, плуване или игра във водата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе