Отбелязваме световния ден за борба с хепатита

Снимка: pixabay.com

Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Доказано е, че вирусните хепатити В и С са основните причини на рака на черния дроб.

По данни на Световната здравна организация в Европа 15 милиона души живеят с хепатит В и 14 милиона души с хепатит С. Повечето от тях не знаят, че са заразени. Мотото на тазгодишния Световен ден е „Инвестирайте в премахване на хепатита“. Целта е до 2030 година броят на новите хронични инфекции на хепатит В и С в глобален мащаб да намалеят с 90%, а смъртните случаи с 65%. У нас се предполага, че с хепатит С са заразени над 77 000 души, а повечето от тях дори и не подозират, че са болни.

YouTube

По повод Световния ден Университетската болница „Св. Иван Рилски в София“ започна кампания за безплатни изследвания за хепатит В и С, насочена към по-възрастното население, съобщи председателят на Българското дружество по гастроентерология проф. Красимир Антонов.

,,Граждани на възраст между 34 и 69 г., които в миналото са били изложени на повишен риск от заразяване с болестта – те ще могат да бъдат изследвани безплатно в нашата централна лаборатория – всеки ден от 8 до 14 ч. без събота и неделя“, разясни д-р Антонов.

От понеделник кампания за изследване за хепатит, но в различни градове на страната, започва и сдружението „Хепактив“, съобщи председателят на организацията Силвана Лесидренска:

,,Със мобилни кабинети и персонал от регионалните здравни структури стартираме в Търговище, следват Разград и Варна. През септември предстоят нови дати. Всеки, който иска да се изследва за хепатит В или С може да го направи бързо и безплатно при нас“, добави тя.

От началото на годината над 650 души са се лекували от хепатит С в различни болници в страната. Лечението на един пациент струва над 35 000 лева, а ефективността от него е над 98%.

Здравната каса има капацитет да покрие лечението на 5000 души годишно.

Източник: Novini.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе