Съвети за скоростно четене

В съвременния свят на информация е от решаващо значение да получите възможно най-много знания.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да четете по-бързо, представени от Bright Side. Така ще спестите време и ще имате възможност да прочетете много повече, пише Обекти.

YouTube

1. Не четете на себе си.

Когато четем, обикновено си представяме, че изговаряме думите, а това значително намалява скоростта на четене. Ако правите това, спрете. Дъвчете дъвка, докато четете, за да се отучите от този навик.

2. Не четете всяка дума.

Човек обикновено сканира с погледа си откъс от текста с размер около 4 см, който съдържа от 3 до 5 думи. Вместо да четете всяка дума, премествайте очите си и сканирайте един отразък, после следващия. Използвайте периферното си зрение и не се съсредоточавайте върху конкретни думи.

3. Правете по-малко движения с очите.

Докато четем, местим очите си постоянно, защото реагираме на отделни думи. По-вероятно е да спрете зрението си на думи, които са по-дълги или които срещате за първи път. Ще четете по-бързо, ако намалите съкратите движенията на очите си. Не се спирайте на определени думи, а се придвижвайте плавно към дадено място на страницата. Сканирайте по четири сантиметра.

4. Не се връщайте.

Докато четем, често се връщаме назад, както съзнателно, така и несъзнателно. Прекарваме много време във връщане и прескачане. За да се отучите от връщането, можете да покривате прочетените редове с лист хартия.

5. Четете това, което е нужно.

Ако трябва да преровите вестник, за да откриете необходимия ви материал или да се подготвите за изпит, прочетете заглавията и подзаглавията, началото и края на всеки раздел и маркирайте важните думи в текста. Ако не четете нещо много важно, прочетете само тези секции, които са ви нужни. Когато четете селективно, имате шанса да уловите основните моменти в много повече текстове.

6. Опитайте специални приложения.

Има специални приложения за телефони и компютърен софтуер, който прожектира текста пред очите ви с избрана от вас скорост. Изберете скоростта, която е удобна за вас, а след това я увеличавайте малко по малко, докато напредвате.

7. Засичайте скоростта си.

Използвайте таймер, за да видите колко можете да прочетете за минута. Правете го редовно, задайте си цели и се опитайте да биете рекорда си, докато не сте доволни от скоростта си на четене.

Бонус: Известни скоростни четци и техните постижения

Джордж Вашингтон чел книги, дори докато яздел.

Франклин Д. Рузвелт успявал да прочете и усвои цял параграф с един поглед.

Теодор Рузвелт е казал, че прочита по една книга всеки ден преди закуска.

Джон Ф. Кенеди е чел със скорост около 1200 думи в минута.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе