Близо 12 000 контрабандни стоки задържаха митнически служители на Дунав мост–Русе

Само за десетина дни, в периода от края на месец юни и първите дни на юли, митнически служители на ГД „Митническо разузнаване и разследване“ са задържали 12 064 контрабандни маркови текстилни изделия, обувки и парфюми при щателни митнически проверки на автобуси, излизащи от страната в района на Дунав мост –Русе. Откритите артикули са в търговски количества, не са декларирани, както и не са представени митнически документи за въвеждането на стоките в ЕС от Турция. За стоките, за които има съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост, са уведомени правопритежателите на съответните марки.

При един от случаите на 02.06.2019 г., в района на ГКПП-Дунав мост е спрян за щателна митническа проверка излизащ от страната автобус с турска регистрация. При проверката в багажното отделение се установява, че в 18 полиетиленови чанти са укрити спортни текстилни изделия, обувки и чехли. Открити са 2494 тениски, 565 къси и дълги панталони, 199 чифта спортни обувки и 210 чифта чехли, всички носещи логото на световноизвестни марки, сред които „Adidas“, „Nike“, „Puma“, „Boss“. В хода на проверка се установява, че те са собственост на един от пътниците в автобуса, румънски гражданин, който заявил, че е закупил стоката от Турция.

YouTube

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор. След сключване на споразумение с Окръжна прокуратура Русе, нарушителят е получил условна присъда и му е наложена глоба в размер на 10 000 лева, а контрабандната стока е отнета в полза на държавата.

При друг случай, в същия ден,  са открити 777 парфюма, от които 360 тестера, укрити в 13 колета, пренасяни от стюарда, турски гражданин, пътуващ в автобус по направление от Турция през България за Румъния. По-голяма част от парфюмерийните продукти са брандирани с лого на марката „Paco Rabanne“.

На 03.07.2019 г., при щателна митническа проверка на други два автобуса с турска регистрация, излизащи от страната през ГКПП Дунав мост – Русе,  са открити в единия автобус, в багажа на румънски гражданин, а в другия на турски гражданин, съответно 400 къси спортни панталони различни размери цветове и модели с поставени от страни кантове на търговската марка „Adidas“ и  610 тениски, носещи логото на пет световноизвестни марки. На нарушителите са съставени актове по Закона за митниците.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе