Индианци пускат тръстикова лодка от Варна към Средиземно море

Снимка: ABORA / Facebook

Тръстиковата лодка, която се строи край Варна от началото на юни месец, ще отплава към Средиземно море на 1 август, разкри единственият българин в екипажа на международната морската експедиция Абора IV – Теодор Роков от Варненския археологически музей, предаде Дарик.

14-метровата сламена лодка се строи на брега на белославското езеро, до фабриката за стъкло на „Инхом”. Основни конструктори на плавателния съд са двама боливийски индианци от племето Аймара, което обитава езерото Титикака. От тази част на света бе доставена и тръстиката, от която се изработва лодката. Тя е абсолютна реплика на папирусовата лодка на Тур Хейердал.

YouTube

Репликата на древния плавателен съд ще потегли от Варна на 1 август в 14:30 часа, ще премине през 3 морета. Плаването се очаква да продължи около 3 месеца. По време на пътуването от Варна през Истанбул, Чанак кале (Троя) и Егейските острови до остров Крит, експедицията с тръстиковата лодка ще измине около 3000 км.

Засега единственият проблем в подготовката на експерименталното плаване е свързан с преминаването на Босфора. Изискването на турските морски власти е тръстиковата лодка да бъде провлачена през протока от пилотска лодка, като 10 дни по-рано се заяви ден и час. Това е много трудно да се прогнозира за тръстиков плавателен съд, плаващ на платна, посочи Теодор Роков. Той разкри, че за разрешаване на този проблем съдействие е обещал генералният консул на Турция у нас Нурай Иньонтепе, който посети строежа на лодката миналата седмица.

Основната цел на експедицията Абора IV е да бъде проследен морския маршрут, по който са били осъществявани търговските контакти между древните цивилизации от бреговете на Черно море и Източното Средиземноморие през праисторическата епоха. Организатор на международната експедиция е германецът д-р Доминик Гьорлитц, а партньор в реализацията на проекта е Варненският археологически музей.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе