Нова схема на алоджиите: Застраховат ни срещу измамници!

Нова схема са използвали ало измамници, задържани при спецакция на полицията в Бургас, Русе и София преди броени дни.

Те са убеждавали част от жертвите да дадат определена сума като „застраховка“ срещу ало измамници, която после да им бъде върната. Комбинаторите прилагали и елементи на добре познатата схема помощ, оказвана на МВР, като се представяли за полицаи. Това стана ясно днес в болнична стая в УМБАЛ Бургас, където е настанен един от петимата задържани за телефонни измами Тодор Дражев. Заради влошено здраве съдът се принуди да проведе изнесено заседание в болницата, за да гледа мярката му за неотклонение, пише 24 часа.

YouTube

Дражев се разследва за участие в опит за измама на 77-годишна жена от бургаското село Равнец, от която са поискани 2000 лв. точно като застраховка, за да не я намерят телефонни измамници. Възрастната жена била уговорена да даде парите и тръгнала към уреченото място, но за неин късмет по пътя срещнала сина си. След като му разказала той веднага позвънил в полицията и така спестяванията й били спасени.

„Искам домашен арест, да мога да си пия лекарствата. По една шепа вземам всеки ден. Досега не съм извършвал престъпление, цяло Долно Езерево ме знае с добро. Ако не мога да направя добро, няма да направя зло“, каза прикованият с белезници на болничното легло Тодор Дражев. 48-годишният мъж твърди, че е бил подведен от мъж, който се представял за Николай и му се обаждал от скрит номер. По-късно станало ясно, че това всъщност е Красимир Илиев от Ветово, който с брат си Илиян били същинските телефонни измамници.

По време на безпрецедентното съдебно заседание в болницата прокурор Светлана Божкова подчерта, че в дома на Дражев са открити мобилни телефони и сим-карти, имащи отношение към престъпленията, в които е обвинен. Тя посочи, че вредата, нанесена на възрастни хора, е особено значителна и че те са били подлагани на агресивна вербална атака. Представителят на държавното обвинение каза още, че задържаният е участвал в извършване на няколко престъпления за кратко време и ако бъде с по-лека мярка за неотклонение може да се укрие или да възпрепятства разследването.

Според служебния защитник Марио Марков обаче такава опасност нямало, освен това Дражев бил в тежко здравословно състояние. Наскоро бил пребит от непознати / заради обостряне на травмата бил приет в болница след задържането му – б.а/, злоупотребявал с алкохола, а преди 10 г. прекарал туберколоза. Адв.Марков поиска назначаване на съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали състоянието на обвиняемия Тодор Дражев позволява да бъде настанен в Следствения арест.

„Клиентът ми се е разкаял за стореното, не се е укривал. Той е бил помагач, сам не може да извърши престъпление и не е заплаха за пострадалите“, заяви служебният защитник на Дражев и поиска по-лека мярка домашен арест, подписка или парична гаранция, съобразена с недоброто финансово състояние на обвиняемия, който бил безработен.

След като се оттегли на тайно съвещание съдът наложи мярка домашен арест, като на обвинямия ще бъде поставена електронна гривна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе