Днес е световният ден на динята

На 3 август се чества Световният ден на динята. Празникът се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки.

Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света.Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калии и амино киселини. Освен, че спомага за хидратацията на тялото, динята намалява мускулната треска.

YouTube

Диня (в зависимост от района в България e наричана още карпуз или любеница) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.

Още едно интересно събитие, свързано с летния плод, е регистрираната гигантска диня в книгата на „Рекордите на Гинес“. Тя тежала цели 121, 93 килограма.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе