Вижте кой има имен ден днес

Православната църквапочита паметта на млади християни днес. Те смело и с достойнство приели мъченическата смърт. Но не изневерили и не предали своята вяра в Христа. В град Ефес живеели много християни. Някои от тях произхождали от знатни семейства.

Други от обикновени. По времето на император Деций започнали кървави и страховити гонения и преследвания над християните. Онези християни, които изпитвали страх, се покланяли на идолите, правели жертвоприношения и техният живот бивал пощаден. Безстрашните християнине се отричали от вярата си. С достойнство понасяли всички изтезания, включително и екзекуция. За да се спасят от гибел много християни напускали своите родни домове и се криели в пещерите в близките околности. През 250 г. сл. Хр. такава била съдбата и на група християни, сред които били 7 момци от Ефес.

YouTube

Войниците на императора открили къде в пещерата са се скрили християните. Затрупали входа й с камъни, за да не могат да избягат. Сред войниците имало и двама (Руфим и Теодор), които наслагали до камъните пред пещерата и оловни плочки с имената на мъчениците. От тези плочки след години жителите на Ефес научили важна новина. В пещерата смело станали Христови мъченици Светите 7 отроци от Ефес. Това са Антонин, Маскимилиан, Дионисий, Йоан, Ексакустодиан, Мартиниан и Ямвлих.

На 4 август имен ден имат Евдокия, Евда, Дочка, Донка, Доко и Дочо. Евдокия може да празнува и на 01.03. Евдокия е гръцко име и означава „добра воля”, „благоразположение”. По стародавна българска традиция днес се гадае се за времето през месец декември. В момента текат постите преди важния християнски празник на 15 август Успение Богородично. Всяка вечер в храмовете се правят вечерни с молебен канон към Пресвета Богородица.

Почитаме и Свети Елевтерий. Той работел в двора на император Максимиан. След предателство бил разкрит, че е християнин и бил посечен с меч.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе