До 5 септември се удължава бедственото положение в Исперих, Самуил и Завет

Снимка: pixabay.com

Със заповед на Областния управител на област Разград Гюнай Хюсмен, съгласувана с Министъра на вътрешните работи Младен Маринов, се удължава срокът на бедственото положение на територията на общините Исперих, Завет и Самуил.

Припомняме, че заповедта за обявяване на бедствено положение в трите общини бе издадена на 31 юли за седемдневен срок след решение на Областния щаб за бедствия и аварии поради обстоятелството, че част от населените места в тези общини попадат в обхвата на 20-километровата зона около свинекомплекса на „Агротайм“ЕООД-Исперих. Решението бе взето с цел ограничаване и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете и постигане на пълна координация и взаимодействие за предотвратяване възможностите от възникване на огнища на АЧС във връзка с писмо на Министъра на земеделието, храните и горите.

YouTube

Междувременно в обхвата на 20-километровата зона около свинекомплекса на „Агротайм“ЕООД-Исперих бяха установени положителни проби за Африканска чума по свинете в Държавно ловно стопанство „Воден – Ири Хисар“ и поради възникналата епидемиологична обстановка Областният управител изпрати до МВР за съгласуване заповед за удължаване на срока на бедственото положение в Исперих, Завет и Самуил до 5 септември.

Припомняме още, че според заповедта от 31 авуст отпада забраната за дърводобив на територията на цялата област, която бе въведена на 23 юли, горските стопанства обаче следва да прилагат всички необходими мерки с цел опазване на биосигурността. Забранява се достъпът на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването. Ангажименти към прилагане на мерките за постигане на целта на бедственото положение имат следните институции: ОДБХ-Разград, ОДМВР-Разград, РДПБЗН-Разград, ДАНС-Разград, ОПУ-Разград, ОД“Земеделие“, кметовете на общините Исперих, Самуил и Завет.

Пълният текст на заповедта от 7 август можете да видите ето тук:  http://rz.government.bg/files/info_pages/OMP-007_ot_07.08.2019g.pdf

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе