Хепатит тип А по морето

7 нови случая на вирусен хепатит са регистрирани в Бургаска област само за седмица.

От Регионалната здравна инспекция уточняват, че само един от новозаразените е от Каблешково, където в разгара на лятото бе локализирано  огнище на хепатит тип А. Там бяха отчетени десетки случаи на заболели, но към момента ситуацията е овладяна.

YouTube

„Четири от новите седем случаи са в община Бургас, където е установен и един случай на вирусен хепатит тип Е. Двама заразени има в община Айтос. Всичките са тип А“, съобщиха от РЗИ.

Припомняме, че в Каблешково бе извършена масова имунизация на контактни с болните лица. Бе направена също така дезинфекция на всички къщи, където има болни, както и на обществени сгради, като читалището, училището, детската градина, фитнес клуба. Преди новите случаи, в градчето заразените с вирусен хепатит тип А бяха 24-ма. Здравните експерти още тогава предупредиха, че въпреки предприетите мерки, вълната на заболели няма да бъде прекъсната веднага, тъй като хепатита има дълъг инкубационен период. Той продължава 45-50 дни.

Симпомите, които се появяват са отпадналост, лесна уморяемост, сънливост, гадене, болки в дясното подребрие, температура до 38 ºС. Възможна е поява на пожълтяване на склерите на очите, лигавиците и кожата. Но това не е задължителен елемент от протичането на инфекциозното заболяване, подчертават специалистите.

Основният проблем е  увреждането на черния дроб. Заразяването е по контактно-битов път, като източникът на заразяване е болният човек.

Здравните власти напомнят, че хепатит А е известен още като „болест на мръсните ръце“, затова стриктната хигиена е от особено значение като профилактична мярка.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе