20 души се удавиха по българските плажове този сезон – как да разпознаем мъртвото течение?

Морето през този месец обаче може да бъде много опасно, напомня trafficnews.bg. Всяка година по същото време ставаме свидетели на мъртво вълнение, което отнема живота на десетки хора.

„От началото на сезона има над 20 удавени. Основните причини е, че плажуващите се къпят на неохраняеми плажове. След 18:00 ч. много хора влизат във водата преяли, пияни или употребили наркотици”, каза в ефира на „Събуди се” спасителят Петър Русев.

YouTube

Той апелира летуващите  да спазват флаговата сигнализация на спасителите. „Щом има червен фланг значи има опасност. Мъртво вълнение се получава от въздушните течения. Освен това трябва да внимаваме и за дънни ями. Трябва да се влиза бавно във водата. Всяка година обозначаваме ямите на охраняемите плажове”, поясни Петър Русев.

В изораните от талазите дънни ями след утихването на вятъра плъзват коварни подводни течения, които могат да завлекат и най-умелите плувци, категорични са спасители с дълъг стаж. Паниката взима най-много жертви при опасна ситуация в морето, категорични са спасителите от плажа.

Те съветват, ако човек попадне в силно течение, да запази самообладание и да не се паникьосва. И второ – да плува успоредно на брега, а не фронтално към него. От водовъртеж се излиза само с гмуркане надолу.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе