Онлайн плащания с пръстов отпечатък вместо парола в Android

Пръстовият отпечатък може да замени паролата като стандартна възможност в Android устройствата.

Днес почти всички смартфони са оборудвани със скенер за пръстов отпечатък. Все още се появяват и устройства без дактилоскопски сензор, но това са единични модели. Технологията обаче има потенциал за много по-широко приложение, пише TechNews.bg.

YouTube

Скенерите за пръстов отпечатък в смартфоните се използват в повечето случаи за отключване на устройството. Понякога те могат да се използват и за блокиране на достъпа до определен софтуер, както и за потвърждаване на онлайн плащания.

Но потенциалните възможности на дактилоскопските сензори са много по-широки. Например, те могат почти напълно да заменят паролите. Но едва сега Google реши да реализира тази възможност.

Използване на пръстов отпечатък за идентифициране без парола.

Нововъведението се базира на стандартите FIDO2, W3C WebAuthn и FIDO CTAP и цели да предостави по-опростено и по-сигурно удостоверяване на потребителите на Android. То е резултат от дългогодишно сътрудничество между Google и участниците във FIDO Alliance и W3C.

На първо време новата функция се прилага в много ограничена форма: пръстов отпечатък може да се използва за влизане в акаунтите за редица услуги на Google, но само в смартфони Pixel.

Интернет компанията обаче обещава, че всички устройства с операционна система Android 7.0 и по-нови версии ще получат поддръжка за новата функция в следващите дни.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе