Американец продаде старите си маратонки за 50 000 долара

Бивш американски атлет успя да продаде старите си разплути маратонки за 50 хил. долара, защото се оказали прототип на „Найк“, съобщава агенция ЮПИ.

Чифтът се оказал особено рядък и бил изготвен през далечната 1972 година. Тогава Дейв Ръсел от град Сакраменто получил спортните обувки с марката Nike Waffle Racing Moon Shoes. Той бил 25-годишен атлет, подготвящ се за квалификация в олимпийския отбор на САЩ в град Юджийн, щата Орегон.

YouTube

Навремето били произведени само 12 прототипа на тези маратонки, проектирани от съоснователя на „Найк“ Бил Бауърман.

„Това бяха необикновени обувки, страшно екзотични, тъй като подметките им бяха направени на нагревател за гофрети“, спомня се притежателят им.

Ръсел ги зарязал с десетилетия в гаража си редом до неизползваните коледни лампички. Той решил да ги продаде, след като получил оферта от хотел „Градюейт“ в родния си град, който изгражда музей на „Найк“. „Те искаха нещо, което да подсказва, че това е градът на „Найк“. Аз им предложих експонат, който беше прототип, още преди „Найк“ да се превърне в пазарна марка!“

Ръсел знаел, че старите му маратонки имат някаква цена, но бил шокиран, когато разбрал каква сума му се предлага за тях.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе