Всички стопани, извършили доброволно клане на прасетата си, ще получат подпомагане за дезинфекция

Постоянната областна епизоотична комисия одобри предложение на заместник областния управител Евгени Драганов във връзка с финансовото подпомагане за дезинфекционни мероприятия в размер на 300 лева.

То касае получателите на парите за дезинфекция, първоначално подпомагането за дезинфекция се отнасяше само за стопани, живеещи в 20-километровите санитарни зони около огнища на Африканска чума по свинете.

YouTube

Тъй като повечето от селища в Разградска област влизат в санитарните зони в областта, но и на съседни административни области, г-н Драганов предложи в списъците за подпомагане за дезинфекция да бъдат включени всички стопани от Разградска област, извършили доброволно клане на домашните си прасета, независимо в кое населено място живеят.

Заседанието на Постоянната областна епизоотична комисия бе ръководено от заместник областния управител Нурие Црънгалова, в него участваха представители на държавните институции, ангажирани с превенцията на АЧС, както и на седемте общини от областта.

Представителите на местните власти получиха подробни указания как да подготвят необходимите документи за подпомагането за дезинфекция. Списъците с имената на стопаните след заверка от селските кметове и официални ветеринарни лекари се подават в Областна администрация, а заявленията и протоколите – в ОДБХ-Разград.

Срокът за списъците е 26 август, като данните ще бъдат обобщени на следващото заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, което ще е във вторник, 27 август, от 11 часа. По указания от МЗХГ областните епизоотични комисии в цялата страна ще заседават всеки вторник.

На заседанието бяха обсъдени и предложения на ръководството на ДГС“Воден-Ири Хисар“. Оттам настояваха да бъде разрешен добив и транспортирането на вече отсечена дървесина – заявките от жители на околните населени места са за 12 150 куб.м., а добитите дърва са 6 800 куб.м. или 56% от необходимото.

Тъй като съобразно заповед на Изпълнителната агенция по горите дърводобив не може да бъде извършван в инфектирани зони, бе одобрено само предложението за транспортиране на дървесина с уточнението, че това трябва да става при спазване на мерки за биосигурност.

Одобрено бе и предложение на ДГС“Воден-Ири Хисар“ да бъде разрешено да изпълнят дейности от срочен характер – подписани още през декември 2018 г. и февруари 2019 г. с чуждестранни ловци договори за лов на благороден елен.

В началото на заседанието д-р Върбан Белчев от Областната дирекция по безопасност на храните-Разград представи актуалната епизоотична обстановка по отношение на болестта Африканска чума по свинете на територията на страната и на Разградска област.

През последните 10 дни в страната са регистрирани над 10 нови огнища на АЧС, с което огнищата по диви свине стават 34, а при домашни – 45. На 16 август е потвърдена и втора положителна проба за Разградска област –тя е от намерено в землището на кубратското село Каменово мъртво диво прасе.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе