Изплатени са всички поискани средства за подпомагане за дезинфекция

Заместник областният управител на Област Разград Евгени Драганов откри и ръководи заседанието на Постоянната областна епизоотична комисия, на което бе отчетено приключването на кампанията за изплащане на средства за дезинфекция на собствениците на прасета, които са ги заклали във връзка с превенцията на Африканската чума по свинете.

През миналата седмица са преведени по 300 лева на общо 319 човека от Разградска област съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните-Разград. На заседанието на комисията бе обсъден и допълнителен списък със 100 имена на собственици на прасета, които са ги заклали, но са пропуснали срока за подаване на заявления за подпомагане за дезинфекция. Този проблем бе повдигнат на предходното заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, след което Областният управител Гюнай Хюсмен разговаря със заместник-министъра на земеделието, храните и горите Янко Иванов за възможността и тези хора да получат подпомагане за дезинфекция.

На заседанието днес бе решено ветеринарите и общинските управи да извършат съвместни проверки на тези стопани и след обобщаване на заседанието на комисията следващия вторник списъкът да бъде изпратен в МЗГХ.

От ОДБХ представиха и актуална справка за епизоотичната обстановка. През последната седмица нови случаи на Африканска чума по свинете в региона не са установени, а в страната са само два. Според ветеринарите това показва, че се забавя ходът на разпространение на заболяването, но това не означава, че не трябва да се спазват превантивните мерки, напротив всички институции трябва да продължат да ги спазват и контролират. За заседанието следващия вторник във връзка с предстоящия старт на ловния сезон ще бъдат поканени представители на ловните дружества в Разградска област.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе