7 съвета как да поддържате мозъка си млад

Здравият разум е от съществено значение, за да живеете изпълнен с енергия и пълноценен живот. Загубата на част от мозъчната функция с възрастта за съжаление е често срещана, затова е особено важно да полагаме грижи за мозъка си.

Колкото повече предизвикваме себе си, толкова повече можем да подобрим и поддържаме интелекта, концентрацията и паметта си.

YouTube

Поддържайте мозъка си във върхова форма и дайте свобода на вродения си гений с тези седем ефективни умствени упражнения, подбрани от Ел Каплан от Medium:

Научавайте нови неща

Ако някога сте искали да се научите да свирите на китара, или да говорите френски език, сега е моментът да го направите (разбирайте: по всяко време). Научаването на нещо ново, най-вече език или свиренето на някакъв музикален инструмент е фантастичен начин да поддържате мозъка си във форма.

Проучвания показват, че хората, които говорят по няколко езика, имат по-добре функциониращи мозъци, отколкото тези, които говорят само майчиния си език. С каквото и да се захванете, след като сте го усвоили, преминете отново към нещо ново. Изграждането и запазването на мозъчната функция е постоянно продължаващ процес, затова превърнете научаването на нови неща в свой приоритет за целия си живот.

Медитирайте

Всички сме наясно с важността на способността да се изключваме от този луд свят от време на време. Има доказателства, че медитация носи редица ползи за здравето и определно е нещо, което си заслужава да практикувате редовно.

Проучване на Калифорнийския университет показва, че хората, които медитират често, имат повече мозъчни клетки от тези, които не го правят. Така че медитацията не само помага за намаляване на стреса и увеличаване на щастието, но и буквално уголемява мозъка ви. Отделяйте по няколко минути на ден просто, за да поседите, без да правите нищо и се концентрирайте върху дишането си.

Използвайте другата ръка

Ако сте десняци, опитайте често да използвате лявата си ръка за различни неща и обратното. Става въпрос за лесни ежедневни задачи като миене на зъби, използване на вилица или сменяне на каналите на телевизора. Ако искате нещо по-сложно, може да започнете да се упражнявате да пишете с другата ръка.

Правете това често и ще се изненадете от резултатите. Използвайки недоминираща си ръка, ние караме мозъка да работи повече, като по този начин се подсилва част от него, която не се използва често.

Наспивайте се добре

Науката сочи, че сънят допринася директно за формирането на нови нервни клетки в мозъка. Липсата на сън от своя страна намалява броя на клетките, които се възстановяват и произвеждат всеки ден. Спането също така е необходимо, за да може мозъкът да обработи приетата информация и да формира нови, дългосрочни спомени.

Би трябвало да прекарваме близо една трета от времето си в спане, но в днешния забързан свят, това изглежда не е наш приоритет. Опитайте се да си лягате с един час по-рано от обикновеното и ще бъдете изненадани от това колко освежени и трезвомислещи се чувствате.

Контактувайте повече

Проучвания показват, че липсата на социални контакти може да доведе до тежки негативни последици върху познавателните способности. Това не означава непременно всяка вечер да излизате на вечеря с приятели (времето, което прекарвате сами, също е важно).

Всъщност обаче е доста лесно да добавим малко повече социални контакти в своя ден. Полагането на малко повече усилия в общуването с другите ежеднвено може да подобри значително нашите познавателни способности.

Спортувайте

Ако искаме да сме здрави и мозъкът да ни служи добре, това означава да извършваме дейности, които се отразяват добре, както на тялото, така и на разума. Здравословното хранене е една от най-важните части от това, както и спортуването и поддържането на добра форма. Ако търсите още една причина да се раздвижите, проучвания показват, че поддържането на добра форма е един от най-ефективните начини да си гарантирате, че мозъкът ви ще остане пъргав задълго.

Така че опитайте по-често да се качвате по стълбите и спортувайте възможно най-често през седмицата. Трябва да имате нагласата, че това, което е добро за сърцето ви, е добро и за мозъка ви.

Гледайте позитивно на нещата

Когато човек е оптимист, това се отразява положително и на мозъка. Позитивното мислене може да активира способността на мозъка да се адаптира и да се променя. Проучвания на няколко университета, сочат, че хората с най-голяма самоувереност и положителна нагласа постигат най-сериозни успехи, когато става въпрос за провеждане на тестове или научаване на нови умения.

Промяната на нагласата ви също не би трябвало да е много трудна задача. Започнете като всеки ден си записвате нещата, за които сте благодарни, че имате в живота си. Този тип размисли ще повиши оптимизма, благодарността и щастието ви като цяло.

Всички искаме мозъците ни да работят оптимално. Посредством лесни упражнения, като тези по-горе, това може да се случи. От ключово значение е да се упражнявате.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе