Световен ден срещу смъртното наказание

10 октомври е световен ден срещу смъртното наказание. През 2003г. Европейската комисия излиза с декларация, с която се противопоставят срещу прилагането на смъртното наказание „при всички обстоятелства“ и във всички страни.

60% от световното население живее в държави, в които се изпълнява смъртно наказание, и това включва четирите най-многолюдни страни – Китай, Индия, САЩ и Индонезия. През 2008г. тези държави гласуват против препоръчителната резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации за мораториум на прилагането на смъртно наказание.

YouTube

Смъртното наказание е жестоко, нечовешко и унизително наказание, което е в противоречие с правото на живот. Смъртното наказание е налагането на смърт като отмъщение за някакво престъпление. А премахването му укрепва човешкото достойнство.

Днес, 142 държави (или 74% от държавите-членки на ООН) вече не налагат смъртното наказание. Продължава тенденцията за премахване на смъртното наказание сред обществото и по този начин – намаляване броят на смъртните присъди и екзекуциите. 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе