Днес отбелязваме международния ден на белия бастун

През 1964 година в САЩ президентът Линдън Джонсън подписва резолюция на Конгреса за обявяване на Ден на белия бастун. И така на 15 октомври 1970 година президентът на Международната федерация обявява деня на белия бастун. 

Белият бастун е признат като знак за тежко увреждане на зрението на човек и като символ за  самостоятелността на хората без зрение. Той още е най-надеждното помощно средство за ориентиране и придвижване на незрящите хора.

YouTube

В България има около 18 хил. незрящи хора. Почти 16 хил. от тях са възрастни и трудно подвижни. През 1980г. денят е отбелязан за първи път и у нас с мероприятия, организирани от Съюза на слепите в България. В навечерието на 15 октомври бива подготвен и разпратен текст за функциите и значението на белия бастун до всички съюзни организации. На самия 15 октомври по Радио София, програма „Хоризонт“, се излъчва интервю със заместник председателя на ЦС на ССБ Спас Карафезов и кратък текст за мобилността на слепите, а по програма „Христо Ботев“ – концерт на Професионалния хор. В продължение на една седмица, започваща от 14 октомври, в кино „Култура“ е прожектиран филм за трудово-професионалната реализация на българските слепи „Редом с нас“. В местния печат и в някои всекидневници биват отпечатани материали, посветени  на слепите. На 18  октомври телевизията също отбелязва внимание върху незрящите с репортаж за живота им.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе