Мариета Борисова: Човек е най-силен и най-добре усеща себе си на родното си място

Мариета Станимирова Борисова e родена в Кубрат, където завършва и средното си образование. Висше образование завършва през 2004 година в РУ „Ангел Кънчев”, където придобива специалност -магистър по право.  Омъжена. Има дъщеря, която обожава. Членува в ПП ГЕРБ от 2009 г. до сега.

 Госпожо Борисова, най-младият кандидат сте в надпреварата за градоначалник на Община Кубрат? Какво Ви мотивира да се включите в тази нелека ситуация, характерна не само за общината но и за държавата като цяло?

YouTube

Решението да се кандидатирам за кмет на Община Кубрат е много добре обмислено, осъзнато и амбициозно. Това е голямо предизивикателство за мен и като цел, и задача е много отговорно. Най-силния ми мотив, както предполагам и на всички, които влизаме в тези избори е по-добър живот в нашия град. Много е важно какво ние ще направим, в тази трудна обстановка. Дали ще стоим безучастни в някой ъгъл, и ще обсъждаме в тесен приятелски кръг колко проблеми има в нашата Община, или ще излезем на политическата сцена, въоръжени с кураж и търпение, и ще дадем най-доброто от себе си.

Не Ви ли плаши финансовата нестабилност на общината.Какъв изход ще предложите в случай, че поемете управлението?

Нe, не се плаша, защото аз знам че, за да има финансова стабилност, първо трябва финансова дисциплина, както и кадри с доказани професионални умения в тази област. От друга страна допълнително финансиране за това да се реализират много проекти в града, може да се осъществи чрез европейски средства, като се кандидатства по програми. Трябва, да се развие икономиката в града, като се акцентира на малкия и среден бизнес. Аз силно разчитам на помощта и подкрепата на ПП ГЕРБ, която е управляваща на национално ниво и се е доказала с резултатите си.

С какви послания и намерения заставате пред избирателя на 27 октомври?

С чисто сърце, на първо място ще застана пред цялото общество. Хубавото за мен е, че младостта ми предопределя честни и неопетнени намерения, за сериозна работа и отдаденост в името на тази кауза както я наричам аз – град Кубрат. Платформата ми и идеите, които споделяме с целия прекрасен екип, с който работим и който съвсем скоро официално ще представим пред всички, ще бъдат свързани с реални казуси. Ние няма да обещаваме неща, които не могат да бъдат реализирани, няма да се отдаваме на демагогията и да залъгваме гражданите. За нас са важни както ежедневните проблеми на хората, за които Общинска администрация като институция може да бъде полезна, така и инициативите в по-широк мащаб, от страна на Общината.

Кои ще бъдат приоритетите в  управленската Ви  програма? Какво да очакват от Вас и Вашия екип жителите на града?

Идеята ни, на мен и екипът с който работим е  да направим града привлекателено и желано място за живеене. Да се справим с битовите проблеми. Всеки един гражданин трябва, да се чувства удовлетворен от нашата работа. Нещото към, което ще се стремим и сега се стремим е да бъдем отворени към всички.  Много е важно да имаш идеи за промяна на града, и да имаш правилната посока за тяхното реализиране. Въпросът не е, да можеш само да обещаваш – а да знаеш и как да действаш. Считам, че аз и моя екип имаме необходимия опит, както и силна воля, за да изпълниш поетите ангажименти. Ние ще запазим и надграждане това което ни е останало.

Една тъжна картина се очертава през последните години, характерна за страната-напускането на младините, което не подминава и община Кубрат. Какво е вашето послание към тези, които още не са тръгнали и избрали „терминал 2?

Вярно е, че малък град като Кубрат не предлага много възможности за реализация на младите, но в крайна сметка всичко зависи от нас. Какво ще стане ако всички решим да напуснем Кубрат или България? Смятам, че човек е най-силен и най-добре усеща себе си именно на родното си място, за това моето послание към всички млади е да не се предавате, а да останете тук, за да можем заедно да изградим Кубрат, по начин по какъвто го искаме.

При смяна на управленията се очертава една доста неприятна ситуация –„чистката на кадри“. Един  добър кадър не се изгражда за година, две. Добрите кадри, теглят административната и професионална каруца, както се казва, вие как ще постъпите, в случай, че бъдете избран?

Винаги съм считала, че работещите в Общинска администрация са в много неблагоприятна ситуация. При всяка смяна на управлението, за служителите се създава напрежение, което пречи на адекватната им работа, които от своя страна е в ущърб както на самата институция, така и на гражданите. Сблъсках се с точно такава ситуация и имах добрия пример пред себе си, как нов кмет оставя на работа дългогодишен служител. За хората, които имат желание да работят, могат да бъдат полезни, познават добре естеството си на работа, няма нищо по-добро както за управлението, така за ефективната работа на администрацията, те да се задържат на работа. Всяка друга ситуация създава силен стрес както за служителите, така и за целия работен процес. И ако трябва конкретно да отговоря на въпроса, аз съм твърдо против „чистката на кадри“. В сегашната си работа съм научила нещо много ценно от началника си на отдел и то е, че на първо място сме хора и не бива ,да си играеш със съдбите на хората!

Профилът на съвременния избирател не е този познат ни от недалечното минало – избирателят към днешна дата е чувствителен по много въпроси, социално ангажиран, със собствено мнение,  труден за манипулация. Моля да кажете, ще заложите ли на диалога, като най-правилната форма за общуване с избирателя и хората, с които ще работите?

За мен най-точната форма на убеждаване е диалогът. Не намирам друг начин, за да стигна до хората. Известно е, че съм само на 30 г. и в средите, в които се движа съм добре позната, но сред доста от хората не съм, и мисля че само с диалог и срещи ще мога да покажа на жителите на Кубрат, коя всъщност съм аз, кой е моят екип и какви послания носим ние, както и защо именно на нас трябва да се доверят избирателите.

Каква кампания ще водите? Негласно, всички кандидати, обещават да спазват добрия тон и да се придържат към толерантна кампания, но практиката показва другониска политическа култура.

През последните няколко години станах свидетел на доста грозни писания в публичното пространство и през цялото време се питах защо е необходимо това. И към настоящия момент считам, че задачата на всички нас – кандидатите, е да покажем най-доброто от себе си, като споделим идеите си както и решение на проблемите в Общината. Изборите са състезание, в което всеки бяга в свята писта и печели най-добрия състезател. Когато изграждаш платформата си изцяло върху това кой какво не е направил, и даваш оценки за предишни управления, губиш своята идентичност. Апелът ми е всеки от нас да покаже своите сили и възможности, които ще доведат до един благоприятен за всички ни резултат!

Ако спечели Ваш опонент, бихте ли участвали в общ проект за управление и какво бихте му пожелали?

На този етап е рано да се коментират тези въпроси. Но едно мога да кажа със сигурност, въпреки нашите различни политически убеждения, всеки от нас е тръгнал с една идея – и тя е да се направи най-доброто за Кубрат.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕ НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе